PANAS : Guan Eng ditibai teruk oleh netizen di fb, termasuk boss Mydin, gara-gara degil guna mandarin utk kenyataan kementerian.

KUALA LUMPUR: Gara-gara degil mahu menjadi hero dan pejuang bahasa mandarin, menteri kewangan, Lim Guan Eng ditibai teruk oleh netizen di FB beliau sendiri.

Pada satu hantaran di facebook beliau yang mendapat perkongsian sebanyak 2600 kali itu, Lim Guan Eng bertegas akan menggunakan bahasa mandarin di samping bahasa melayu dan bahasa inggeris dalam kenyataan kementerian kewangan.

ngek

(Tangkap layar dari FB Lim Guan Eng)

Pengarah urusan Mydin, Dato Ameer Ali Mydin mengkritik Lim Guan Eng dengan  memberikan komen berikut:

ameer.PNG

(Tangkap layar dari FB Lim Guan Eng)

” Semua kenyataan apabila dikeluarkan di Malaysia haruslah pertama sekali dalam Bahasa Melayu, kemudian Inggeris, kemudian barulah bahasa lain jika perlu. Jika anda di London, jadi saya beranggapan anda akan mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Inggeris dahulu, kemudian terjemahannya boleh dalam Bahasa/mandarin/perancis atau sebagainya. Saya fikir ini lebih logikal. Kita tidak pernah ada isu ini sejak 61 tahun yang lepas. Kenapa jadikan ia (isu) sekarang?”  –  Dato Ameer Ali Mydin

Ini pula komen-komen netizen yang lain :

Lo Hai Hiung Tetapi bahasa kebangsaan Malaysia adalah bahasa Melayu, Sebagai seorang menteri Malaysia, saya berpendapat anda haruslah menghormati hakikat kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, Kegunaan bahasa lain dalam urusan negara merupakan satu tindakan yang tidak menghormati kedudukan bahasa kebangsaan. Sila membertimbangkan lagi tindakan ini.
但是我国的 国语是 马来语,我国 的官方语言也是 马来语,身为 马来西亚人的部长,我认为你应该尊重 国语为官方语言的现实,在政府部门使用非官方语言是对国语的不尊重,请三思

Fazrin Fauzi :Lim Guan Eng, pls remember if the Malay can reject BN/UMNO, we also can reject PH. Do not play with fire! 5years is not long. Continue with your arrogant while you can.

Iqram Mazian :Suruh guna bahasa kebangsaan pun kena cop rasis. Hang bukan Cina kan ? hang orang Malaysia kan ? bahasa kebangsaan orang Malaysia apa ?
Apa-apa yang penting, tulis bahasa Melayu dulu, lepas itu, tulis lah bahasa apa hang nak tulis, ini Malaysia lah.

Hazwan Mohamad :
Saya tahu dan saya sedar kepentingan untuk menguasai banyak bahasa. Namun sebagai seorang Menteri di negara Malaysia seharusnya Saudara lebih mementingkan bahasa kebangsaan yang sepatutnya menjadi bahasa penyatuan pelbagai kaum di Malaysia.
Jika Indonesia, Thailand, Jepun, Korea, China dan German boleh sahaja menggunapakai bahasa kebangsaan negara mereka ketika berhadapan dengan media antarabangsa, mengapa Saudara Menteri tidak terpanggil untuk berbuat perkara yang sama?
Sekurang-kurangnya, Saudara menggunakan dwi bahasa Melayu – Inggeris sahaja.
Sebagai rakyat Malaysia saya kesal dengan sikap Saudara Menteri dan hantaran Facebook ini seharusnya dipadam.

Khalid Mohd Ismath : Very bad. A minister himself unable to respect the country

Ina Muzaffar Pandai sembang tentang perlembagaan dan perkauman when it comes to your favor. So am suggesting…why not abolish vernacular schools since it is NOT EVEN STATED IN THE CONSTITUITION AND LET MANDARIN & TAMIL diajar disemua sekolah kebangsaan. Agree? Hey! Don’t be racist ya…am giving my opinion and trying to be fair to everyone 🤗

Siti Aisyah Malu lah kat cina macam Ayman Rashdan Wongyang lagi fasih melayu dari melayu sendiri. Itu baru I’m Malaysian!

Kunasekaran Krishnan Seksyen 2 Akta Bahasa Kebangsaan adalah digubal selaras dengan Artikel 152 Perlembagaan jelas menyatakan bahawa segala urusan rasmi kerajaan harus menggunakan bahasa Malaysia.

 

Faisal Hamdi Kau yang rasis dan provokatif tapi kau label mereka yang membantah sebagai rasis. Dasar menteri yang ego dan angkuh!

Muadz Abu Hanzalah Ko sedang menghasut apa ni guan eng?


Pada hantaran di facebooknya semalam, Guan Eng mempertahankan langkah beliau mengguankan bahasa Mandarin untuk kenyataan kementerian kewangan dengan  memetik perlembagaan negara Perkara 152(1) yang menegaskan tiada sesiapa pun boleh dilarang menggunakan apa-apa bahasa lain.

a

Walaubagaimanapun, pengkritik menyatakan Lim Guan Eng melakukan pemilihan selektif tangkap muat perlembagaan negara apabila gagal memetik Perkara 152(6) yang menyatakan selain maksud rasmi pada 152(1) yang merujuk kepada penggunaan bahasa kebangsaan dalam urusan kerajaan.

b

Untuk rekod, ketika hari pertama memegang jawatan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menegaskan beliau bukan orang Cina sebaliknya beliau adalah orang Malaysia. 
guan eng 3
(Gambar dari The Star)
Ketika itu, Lim Guan Eng ditanya oleh pengamal media dari negara China.

“Selepas 44 tahun…(anda) menjadi Menteri Kewangan Malaysia yang berketurunan Cina, apakah perubahan yang akan anda lakukan?”

 

Dan ini jawab beliau;

“Saya minta maaf, saya tidak anggap diri saya sebagai seorang Cina. Saya orang Malaysia,” -TTKM-

2 Comments

  1. Bias ko min, asal tak nak sebut statement versi BM Ada je di Fb MOF ? Lagi 1, ko ingat LGE ialah cina jadi mother language dia ialah Mandarin? LGE is English educated.

1 Trackback / Pingback

  1. Najib dakwa barangan yg dirampas adalah hadiah, penilaian polis adalah subjektif. | TTKM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.