ECRL: Tidak tahan dikecam, Vincent Tan akhirnya jual saham beliau dalam T7.

KUALA LUMPUR, 27 Jun: Akibat mendapat tekanan yang terlalu kuat dari pelbagai pihak, cukong Berjaya, Vincent Tan akhirnya memutuskan untuk melepaskan semua kepentingannya yang berjumlah 21 juta saham dalam T7 Global Bhd ,  salah satu kontraktor untuk projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL).

vincenttan_1530008409

(Gambar Vincent Tan dari NSTP)

Untuk rekod, spekulasi tersebar luas di media sosial mendakwa Vincent Tan membeli saham di syarikat T7, ketika nilai sahamnya jatuh pada 14 mei (30 sen seunit) , kerana tahu bahawa projek ECRL akan diteruskan kemudian oleh kerajaan.

Berikut merupakan kronologi penglibatan beliau dalam pembelian saham tersebut:

15 Mei:  21 juta saham ( atau 5.03%) melalui transaksi terus.

May 21: 1.2 juta saham melalui pasaran terbuka. Meningkatkan pegangan beliau dalam T7 kepada 22.2 juta saham atau 5.29%. (Pada masa yang sama, Lembaga Tabung Haji melepaskan kepentingannya dalam T7 dengan menjual 1 juta saham)

Damage Control: “Saya tidak tahu”

Vincent Tan  sebelum ini dikenali sebagai cukong yang rapat dengan perdana menteri, telah mengeluarkan satu kenyataan semalam, satu cubaan beliau untuk melakukan ‘damage control’.

Beliau mendakwa tidak tahu T7 merupakan kontraktor ECRL ketika beliau membeli saham syarikat tersebut.

“Saya tidak tahu yang T7 Global adalah salah satu kontraktor untuk projek ECRL apabila membeli saham syarikat itu.” – Vincent Tan

dr-evil-austin-powers-yeah-right-meme

Malah, beliau memetik Tun Mahathir menafikan dakwaan kerajaan memutuskan untuk meneruskan projek ECRL kerana dirinya terlibat ada kepentingan dalam T7.

“Perdana Menteri telah menafikan dakwaan bahawa kerajaannya telah memutuskan untuk tidak membatalkan projek ECRL kerana rakannya, Tan Sri Vincent Tan, mempunyai kepentingan dalam projek itu,” – Vincent Tan.

Sehari sebelum itu, Tun Mahathir juga  mengatakan  beliau tidak tahu tentang laporan mengenai penglibatan hartawan Tan Sri Vincent Tan dan T7 Global Bhd dalam projek Kereta Api Pantai Timur (ECRL).

“Saya tidak tahu mengenainya. Saya tidak boleh memberi komen. Anda harus bertanya kepada Vincent Tan,” – Tun Dr Mahathir

betul-ke-saya-apa-pun-tak-tau

Beli pada harga murah, jual pada harga mahal, tetap buat untung.

Biodata-Azrul-Azwar-Ahmad-Tajuddin

(Gambar Azrul Azwar Ahmad Tajudin, dari Berita Semasa)

Sementara itu, bekas  Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia,Azrul Azwar Ahmad Tajudin dalam satu hantaran di facebook beliau, mendakwa Vincent Tan masih mendapat keuntungan yang lumayan dengan penjualan saham T7 kerana membelinya pada harga yang murah kurang dari dua bulan lepas.

 He stands to pocket a handsome amount of gains with the resale/disposal of T7 Global shares after acquiring them at rock bottom prices in less than two months ago. Untung lah!- Azrul Azwar

Azrul juga turut mengajak rakyat supaya meneruskan mendesak sebagai salah-satu instrumen semak dan imbang berkesan dalam sistem pentadbiran negara, lebih-lebih lagi di era “Malaysia Baharu”.

Ini bukti jelas bahawa desakan orang ramai amat penting sebagai salah-satu instrumen semak dan imbang berkesan dalam sistem pentadbiran negara, lebih-lebih lagi di era “Malaysia Baharu”. Ayuh semua! Teruskan pemantauan dan suarakan pendirian anda demi Malaysia yang lebih baik. – Azrul Azwar

Untuk rekod, kerajaan melakukan U-turn dan memutuskan untuk meneruskan projek ECRL kerana sudahpun melakukan pembayaran sebanyak RM20 billion. Menurut menteri kewangan, Lim Guan Eng, adalah tidak masuk akal untuk membatalkan projek tersebut memandangkan bayaran besar telah dibuat.

Ketika kempen PRU 14, Tun Dr Mahathir menyatakan akan membatalkan projek ECRL sekiranya menang di Putrajaya jika mendapati ia tidak berdaya maju dan menguntungkan. Dr Mahathir berkata demikian dalam slot video secara langsung ‘Bicara Dasar: Pentadbiran dan Ekonomi’ disiarkan menerusi Facebook.  – TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.