Ingat lagi tak pada tilam lejen ni?-Cuba Bandingkan Kes Anwar dan Najib.

Surat Pembaca Oleh Ben

Ingat lagi tak pada tilam lejen ni?

Lihat, dari segi undang-undang, yang penting bukanlah tilam itu, tetapi keputusan kajian makmal dalam menentukan bukti DNA yang diambil dari tilam tersebut.

Bawa tilam ke mahkamah tidak membuktikan apa-apa dari segi undang-undang.

But guess what? It is not sexy to just bring lab report to the court. Tak ummpphhh untuk jadi bahan rakyat membawang. Jadi kenalah ada unsur wayang di situ.

Bagi satu lagi contoh, dalam kes bunuh, apa yang penting untuk pembuktian undang-undang? Sudah tentu, laporan post mortem dari pakar forensic lah. Takkan nak bawa mayat tu pula ke mahkamah. Jadi, sama la dari segi prinsip kes liwat 1 Anwar yang dulu tu. Tiada keperluan untuk bawak tilam ke mahkamah. Itu kerja bodoh dan sia-sia.

But hey, that’s Mahathir’s way of doing it. He will assassinate the character of his enemy kaw-kaw punya. Dia akan pastikan reputasi musuhnya mati dengan trial by media & trial by public opinion. Sebab nak tunggu trial by court of law to decide based on hard evidence ni makan masa, and not sexy.

Sekarang, cuba tengok pulak apa yang sedang berlaku sekarang ni terhadap Najib dan keluarga beliau. Nampak tak persamaannya?

Amar_270618_theedgemarkets

And of course, not to mention, the timing of the press conference by Amar Singh, was on the day right after the news about Vincent Tan selling off his shares in T7 Global came out due to the outcry by the public on the issue of cronyism.

Co-incidence?

You judge it.

-Ben-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
%d bloggers like this: