(VIDEO) Mana senarai tol hapus?: “Akan dikaji. Belum ada keputusan”-Baru Bian

Parlimen, 4 Ogos : Keputusan mengenai penghapusan tol secara berperingkat akan dikaji dan belum ada keputusan mengenai perkara tersebut. Demikian jawapan Menteri Kerja Raya, Baru Bian (Selangau) apabila ditanya oleh Ahmad Maslan (Pontian).

Mat Maslan:  Sebelum ini kerajaan Barisan Nasional memansuhkan empat tol sebelum Pilihan Raya. Saya ingin tahu walaupun disebut berperingkat-peringkat dari segi pemansuhan, ada tidak senarai itu yang boleh diumumkan kepada rakyat mungkin selepas ini kawasan mana, tol mana supaya paling tidak, mereka tidak rasa teruk sangat “dikencing” oleh Pakatan Harapan ini?

Baru Bian: Maksud Yang Berhormat tol yang sudah dimansuhkan sebelum ini, sebelum Pilihan Raya, maksud kamu?

Mat Maslan: Yang akan, yang akan. Kami sudah mansuh empat. Yang akan dimansuhkan oleh?
Baru Bian : Oh! Yang akan itu, akan dikaji. Macam itu yang saya kemukakan tadi, akan dikajikan. Belum ada keputusan yang dibuat oleh kementerian, ya.

 

Video ( Kredit RTM)

Tak boleh hapus serentak, nanti krisis kewangan.

Sebelum itu, Baru Bian mengesahkan cadangan penghapusan kutipan tol secara berperingkat masih diteliti kerana perlu menjaga kepentingan semua pemegang taruh atau stakeholders seperti pemegang konsesi, pelabur, pemberi pinjaman dan pengguna.

Tambah beliau lagi, kos keseluruhan untuk mengambil alih tol di seluruh negara adalah besar  dianggarkan berjumlah RM400 billion dan kerajaan tidak berupaya menghapuskan tol secara serentak kerana ia akan memberi kesan kepada kewangan kerajaan.

Sehubungan dengan itu, semua isu berkaitan cadangan penghapusan tol dan implikasi termasuk jumlah pampasan tol akan dimuktamadkan setelah kementerian ini berbincang dan mendapat nasihat daripada agensi-agensi pusat yang lain iaitu Kementerian Kewangan, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan juga Jabatan Peguam Negara. Berdasarkan kenyataan kerajaan sebelum ini, kos keseluruhan pengambilalihan kesemua lebuh raya bertol dianggarkan RM400 bilion. Dijangka pemansuhan kutipan tolsecara serentak akan memberi kesan kepada keupayaan kewangan kerajaan pada masa ini. – Baru Bian.

Taktik serangan persepsi Pakatan Harapan?

TTKM mendapati kenyataan menteri ini adalah senada dengan Prof. Dr Jomo Kwame Sundram.

Ahli Majlis Penasihat Negara itu berkata janji menghapuskan tol kerajaan Pakatan Harapan patut difikirkan semula kerana ia menelan belanja yang besar untuk bayar ganti rugi pembatalan kontrak kepada syarikat konsesi tol. Beliau berkata demikan dalam satu segmen Soal Rakyat yang disiarkan secara langsung di TV3 dengan tajuk ‘Ekonomi Malaysia Baharu’.

Beliau turut bersetuju dengan Perdana Menteri bahawa tol yang dikenakan di Malaysia adalah antara yang paling rendah di dunia.

“Dalam hal ini saya bersetuju dengan PM telah mengatakan bahawa tol yang dikenakan di Malaysia antara yang paling rendah sekali di dunia. Dan kita juga dapati sebenarnya, untuk hapuskan tol bukan mudah dan bukan murah. Kerana tol-tol itu mempunyai kontrak, kalaulah kita batalkan tol kita mesti bayar ganti rugi. Bukan jumlah yang sikit. Jumlah yang cukup besar. Jadi patut kita fikirkan semua janji itu. Kerana janji itu akan menelan belanja yang besar.” – Prof. Dr Jomo

Tambah Jomo lagi,  manifesto Pakatan Harapan mengenai penghapusan tol digubal ketika mereka tidak tahu kos untuk menghapuskan tol.

Malah, kata beliau lagi, penghapusan tol perlu mengambil kira pemilik  tersebut yang kebanyakannya adalah GLC milik kerajaan juga, dan mereka juga bukannya mahu untung yang banyak.

Mungkin sewaktu pakatan harapan yang menggubal manifestonya mereka tidak tahu betapa banyak (kos) janji-janji itu dan kos untuk menghapuskan tol. Jadi soal ini patut diambil kira dan juga yang memiliki tol-tol ini bukan orang-orang, syarikat-syarikat peribadi swasta yang menelan belanja. Tetapi mungkin apa yang dikatakan GLC milik pemerintah yang tidak hendakkan untung yang banyak sangat jadi supaya harga itu tidak meningkat lagi.  – Prof. Dr Jomo

Prof Jomo kemudian mencadangkan adalah memadai sekiranya tol dikawal harganya dari naik, dan kalau boleh dikurangkan sahaja harganya di tempat-tempat tertentu.

Jadi saya rasa kalaulah kerajaan pakatan harapan dapat mengawal kadar tol pada peringkat yang ada sekarang itu kalau tidak kalau boleh dikurangkan di tempat-tempat tertentu saya rasa itu dah memadai. “- Prof. Dr Jomo

Penghapusan tol merupakan salah satu dari  janji utama Pakatan Harapan ketika PRU14 lepas. Selepas memenangi PRU 14, pada 18 Mei, Tan Sri Zeti berkata keputusan mengenai penghapusan tol akan dibuat ‘minggu hadapan’.

Pada minggu depan ke 10 selepas pengumuman Tan Sri Zeti itu, CE0 KWSP,  Datuk Shahril Ridza Ridzuan, mengatakan cadangan menghapuskan kutipan tol tidak boleh dimuktamadkan dalam masa 100 hari seperti digariskan dalam manifesto PH.

“Saya fikir kerajaan juga mahu berlaku adil kerana penghapusan tol dan pampasan kepada pemegang konsesi akan memindahkan beban kepada pembayar cukai, dan saya rasa (berlaku adil) adalah keutamaan kerajaan,” – Datuk Shahril Ridza

KWSP memilliki 49 peratus pegangan dalam pengendali lebuh raya bertol PLUS Malaysia Bhd, manakala unit Khazanah Nasional Bhd, UEM Group Bhd memiliki ekuiti selebihnya. Manakala pengerusi Khanazah pula adalah perdana menteri, Tun Dr Mahathir.

Sementara itu, TTKM mendapatkan komen seorang penyokong kerajaan (JiKera), Samad yang mengundi pertama kali pada PRU14 untuk tol di kawasan rumah beliau dihapuskan:

“Kitorang dah biasa kena kencing dah bro. Dah nak dekat 100 hari pun tak habis-habis kencing. Kalau nak kencing pun, beritahulah kami awal-awal  supaya kami boleh sediakan payung atau baju hujan. Tak adalah basah! Worst  case scenario, diorang ni kencinglah dalam botol. Jangan kasi berterabur! Hancing!HUHUHU!” -Samad.

-TTKM-


Anda suka laporan Buletin TTKM? Sokong portal kami ini untuk terus melaporkan tanpa “fear or favor”dengan membuat sumbangan ke akaun:

You like our Buletin TTKM report? Support this portal to continue reporting without fear or favor by donating to the account details below:

Bank : CIMB Bank | No akaun : 8603355994 | Nama Syarikat : TTKM ENTERPRISE

 LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version