“Kami mahu hak milik tanah kekal atau 999 tahun!” Nga, Pengerusi DAP Perak

Ipoh, 18 Ogos: DAP Perak tetap mahukan kerajaan negeri memberikan status hak milik 999 tahun atau hak milik kekal kepada Kampung-kampung Baru seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Harapan ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) lalu, lapor Bernama.

Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming berkata kuasa untuk meminda perkara hal ehwal tanah adalah berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri dan bukan tertakluk kepada Majlis Tanah Negara (MTN).

“Saya merasakan ia tidak bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. Perlembagaan Persekutuan telah menetapkan di mana tanah-tanah adalah bidang kuasa kerajaan negeri dan Majlis Tanah Negara hanya memberikan nasihat, itu sahaja,” – Nga Kor Ming

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu ketika dalam ucapan penggulungan Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini berkata kerajaan negeri tidak boleh memberikan status hak milik 999 tahun atau hak milik kekal kepada Kampung-kampung Baru kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Ahmad Faizal

Ahmad Faizal berkata semakan dengan pihak Majlis Tanah Negara (MTN) iaitu Dasar Spesifik Mengenai Pemegangan Tanah Bagi Kawasan Kampung-Kampung Baru telah memutuskan bahawa tempoh pajakan atau ‘leasehold’ bagi kampung-kampung baru telah dinaikkan daripada 30 tahun kepada 60 tahun.

Menteri Besar itu menjelaskan lagi mesyuarat MTN Ke-53 pada 25 April 1997 menetapkan bahawa tempoh pajakan atau leasehold bagi kampung-kampung baru tersebut hendaklah sekurang-kurangnya 60 tahun tetapi tidak melebihi 99 tahun.

Dalam pada itu, Nga yang juga Anggota Parlimen Teluk Intan berkata hak milik 999 tahun itu juga bukan isu kerana pihaknya akan memberikan hak milik kekal itu kepada semua bangsa melibatkan kampung tersusun, penempatan kaum India dan kampung baru.

“Saya ingin tekankan apabila kita berikan hak milik kekal, kita bagi kepada semua bangsa dan ini perlu ditegaskan… Jangan salah faham, ini bukan tanah baharu, ini adalah lot kediaman yang didiami oleh penduduk sebelum kemerdekaan sejak tahun 1948 iaitu waktu darurat, sudah wujudnya kampung baru

“Itu rumah mereka, takkan kita hendak rampas rumah rakyat? Cuma saya minta berikan hak milik, hak milik sememangnya ada, cuma dilanjutkan tempoh pajakan maka tak jadi isu,” – Nga Kor Ming

TTKM mendapati, ketika PRU 14 dulu, Nga Kor Ming telah berjanji kepada pengundi Cina untuk memberikan status tanah kekal kepada mereka sekiranya Pakatan Harapan menang di Perak dan beliau dilantik menjadi menteri.

Walaubagaimanapun, beliau tidak dilantik menjadi menteri oleh PM sebaliknya dilantik menjadi timbalan speaker dewan rakyat.

(Kredit video Gerak Perak )

Sementara itu, ahli parlimen UMNO Rembau, Khairy Jamaludin menyatakan sokongan kepada menteri besar Perak, Ahmad Faizal supaya tidak melayan tuntutan DAP tersebut kerana mendakwa perkara itu bertentangan dengan perlembagaan persekutuan dan kanun tanah negara:

“Tak boleh. Ini soal Perlembagaan Persekutuan dan Kanun Tanah Negara. Saya harap MB Perak, YAB Peja, jangan tunduk kepada desakan DAP. UMNO memberi sokongan kepada YAB Peja untuk menolak permintaan ultra vires Perlembagaan Persekutuan ini.” – Khairy Jamaludin 

Pakatan Harapan memenangi negeri Perak pada PRU 14 lepas dengan majoriti kerusi yang tipis tetapi didominasi DAP dengan 18 kerusi.

Kedudukan jumlah kerusi mengikut parti di Perak:

PH :  29 kerusi (DAP : 18 kerusi, Amanah: 6, PKR : 4, Bersatu : 1)

UMNO : 27

PAS : 3

-TTKM-LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version