(video) FB Page Suara Rakyat dikecam netizen di page sendiri sebab pertahankan batal ECRL

Kuala Lumpur 23 Ogos : FB page pro Pakatan Harapan, dikecam netizen di fb page sendiri gara-gara cuba mempertahankan langkah kerajaan membatalkan projek ECRL dengan menggunakan fakta yang tidak tepat.

FB page JiKera (jilat kerajaan) no 1 di Malaysia itu memberikan empat persoalan mengapa ECRL dibatalkan:

1. Kau sanggup musnahkan tapak warisan dunia bagi memberi laluan kepada landasan ECRL?

2. Kau sanggup menggadai tanah-tanah Melayu & kampung-kampung Melayu bagi memberi laluan kepada landasan ECRL?

3. Kau sanggup bayar RM570 untuk sekeping tiket sehala ?

4. Kau rasa ECRL mampu mencari RM23 juta SETIAP HARI selama 13 tahun untuk membayar hutang Bank Exim China? – FB Page Suara Rakyat

Walaubagaimanapun, penjelasan beserta empat poster itu mendapat kecaman netizen di FB page tersebut.

TTKM mendapati 90% komen mengecam admin fb page tersebut yang dilihat cuba mengelirukan rakyat  dengan memberikan fakta yang tidak tepat.

Berikut merupakan beberapa kritikan netizen di fb page tersebut:

Laila Sabiha Md Saberi Mari saya jawab
1. ECRL tak musnahkan pun tapak warisan dunia. Malah ECRL ada EIA dan SIA report. All engineering constructions akan consider these things prior construction. Kalau tak lulus both tak boleh proceed with the projects. ECRL akan buat viaduct untuk save the environment dan kekalkan kawasan hijau.
2. Semua tanah yang diambil akan diberi pampasan. Kedua, sekiranya tanah rizab Melayu digunakan untuk kegunaan awam, kerajaan akan ganti semula dengan tanah di kawasan lain. Wajib ganti ya dengan saiz yang sama. Benda ni ada dalam Land Acquisiton Act 1960. Jangan bingai sangat lain kali.
3. Pengiraan tiket RM 570 adalah salah dan tidak tepat. Anda dulu SPM tak lepas ke? Mana boleh kira Operational cost dan interest sekali. Dan keuntungan bukan diperoleh melalui tiket semata-mata. Stesen-stesen ada akan ada kedai-kedai semua, pasti ada yang akan membuat sewaan di stesen dan sebagainya. ECRL pun tak bodoh nak cas semua benda kat penumpang
4. Lagi sekali Matematik kau lembab kat sini. Semua benda ni dibayar secara berperingkat bukan sekali gus. Dan sejak bila pulak kos ECRL sampai 81Bil kena kencing dengan menteri je kau ni
5. Kalau aku tak sepandai Najib Razak atau Tun M sekali pun takpe. Asalkan aku tak sebodoh admin/pemilik status ini.

Azilin Sa’ban Azilin Sa’ban siapa yg ajar korang bayar hutang tu pkai duit jual tiket.adoi.. ingat ni projek syarikat bas rapid kl ke..ni projek kerajaan..setahun 8 bilion tu bayar pakai wang hasil pendapatan terkumpul negara la ..dari mana dtang wang terkumpul?..dari cukai,dari hasil pelaburan asing,dari export negara,ekonomi domestic rancak hasilnya bnyaklah income negara..kau batalkan ecrl maka aktivity rkonomi jd statik..kwasan pdalaman takkan naik property value..takda kemajuan bermkna tiada hasil ekonomi

Dzulmukhshar Ismail Jgn ingat rakyat ni bodo la setan.. ecrl tu sbnrnya nk diteruskan oleh madey..dgn syarat kontrak tu dikaji semula dan dia nk berikan pd kroni..tp china enggan.. sbb tu madey batalkan.. ko punya sembang. Babi pun boleh terbang la sial

Anwar Ahmad Siapa cakap tiket sampai Rm570 sehala?
Admin takde fakta, takde sumber, jangan nak main hentam.
Aku as ex staff untuk projek ECRL ni, last kitaorang proposed tambang, hanya Rm0.20 per kilometer.
Jajaran ECRL 688km.
688km x Rm0.20 = Rm137.60 sehala untuk perjalanan dari Pelabuhan Klang ke Pengkalan Kubor, Kelantan.
Kalau tiket sampai Rm570 sehala, baik orang naik flight, then no use la buat projek.
Plus kau tahu tak yang projek ni fokus 80% on cargo dan hanya 20% penumpang?
Dan siapa cakap 4 trip saja sehari?
Waktu beroperasi adalah dari 5pagi-1pagi, 11 set tren, then 4trip sahaja?
Get ur facts right dulu.
Putar belit fakta memang pandai.

Didi Mazril Mazlan Kah kah justification level kampung untuk batal ECRL.. kan senang kau cakap Atok dendam gila dengan semua negeri yg terlibat ECRL ni.. Pahang, Ganu dan Kelantan sebab tolak parti Atok.. jadi hukumannya ECRL kensel, biarkan negeri2 ni mundur..
Dulu atok dah buat 20 tahun lebih kat Kelantan dan Nik Aziz, jangan lupa ye 1990 sehingga dia pencen 2003.
Kelantan tidak ada apa apa projek pembangunan langsung.
MELAYU MUDAH LUPA.

Muhammad Zul Fahmi Mazlan Bodohnya la admin page harga ticket nak kencing camtu… DAP mintak 999 tahun tanah kg baru kat Perak tu pebende sial…ko ingat Rakyat Malaysia semua bodoh ke…anjing skli kencing bau hancingg kat tempat awam , orang boleh maafkan tapi bnyk kali nk kencing secara random mmg layak dibagi racun je

Jamaludin Rosmani ECRL tu terang terang mbawa pembangunan pesat ke pantai Timur..statement bodoh kata duit tiket nak byr hutang…dh semestinya sepanjang jajaran berlaku pembangunan pesat…nasib Baik pan Borneo nak siap… Kalau tak kena cantas la Sabah Sarawak…tu pun kna kaji balik..ntah2 highway low class je nanti bila siap…jadi sia sia perjuangan Arwah Tok Nan

Wan Muhd Nazriel Alahaiiiii…kalau takut rosak tapak UNESCO tu??…..Guna pakailah EIA (Environmental Impact Assessment) Guide to: Shaping Quality Development terutamanya kepada Environment..So smpai ble nk “simpan” bersemak belukar tapak warisan tu klo tak dipraktikkan sebagai sebuah medan penyelidikan/pusat perlancongan seprti Gua Niah,Gunung Tahan,Gunung Kinabalu, Pulau Langkawi dan sbgainya.Ok shja?.muka langsat bersandiwara dan Penipu rakyat ada shja alasan mengencing rakyat?…jika terdapat jaringan terbaik ECRL ni barangkali dapat membantu tapak ni diperkenalkan diperingkt dunia….secara langsung pendapatn negara dapat dijana??..

Ahmad Faiz Hafizuddin kesian Admin kena maki hamun .. Dah memang bodoh sbb tu layak di maki hamun pun .. Admin bodo , tukar lah nama page Suara Rakyat tu … nak muntah aku tengok .. Kau tukar dgn Suara Babi jer secocok … Bodoh nak mampus haram macam Babi

Abd Hady apa ler fakta page ni…semua auta…senang ckp je la madey sebenarnya x nk majukan negeri pantai timur…dari dulu lg dia memg dengki sngt dgn pantai timur terutama pada PAS…sehingga benda yg baik pun dianak tirikan…cukup2 la admin…x kan bg anak bini makan duit cybertropper…duit fitnah

Ini bukan kali pertama FB Page Suara Rakyat dikecam teruk di gelanggang sendiri. Sebelum ini, satu poll mengenai 100 hari pakatan harapan dinaikkan di fb page tersebut dan 78% pengundi tidak berpuas hati kerana kerajaan PH didapati gagal menunaikan semua janji dalam 100 hari.

SR

Projek ECRL merupakan projek yang diilhamkan oleh bekas perdana menteri Najib Razak. Kelmarin, perdana menteri. Tun Dr Mahathir mengumumkan projek tersebut dibatalkan kerana mendakwa hutang negara terlalu tinggi.

Undian atas talian yang dilakukan TTKM mendapati 82 % netizen bersetuju pembatalan tersebut adalah disebabkan kerana kerajaan PH tidak mahu pantai timur beroleh kemajuan melalui projek tersebut, manakala hanya 18% bersetuju dengan pendapat Tun bahawa ia dibatalkan kerana hutang negara tinggi. – TTKM-

ttkm2.jpg

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
%d bloggers like this: