Batal ECRL? “Kerajaan mahu hukum negeri pantai timur ke?” – Wee Ka Siong

Gambar dari TMI

Timbalan presiden MCA, Wee Ka Siong mencabar kerajaan supaya menunjukkan kajian kemungkinan,  analisis kos manfaat dan kajian kesan ekonomi yang dilakukan untuk semua 3 projek dibatalkan

Beliau berkata demikian dalam satu status yang dinaikkan di facebook beliau.

Beliau turut mencabar kerajaan supaya menyatakan pendirian mereka adakah CCCC dan Biro Pipeline China, yang merupakan syarikat milik negara dan antara yang terbesar di dunia telah melakukan amalan rasuah dan menipu Kerajaan Malaysia.

Selain itu, Wee Ka Siong turut bertanya sama ada pembatalan projek ECRL ini merupakan hukuman ke atas 3 buah negeri yang boleh mendapat manfaat daripada projek ini iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang kerana mereka tidak berada di bawah pemerintahan kerajaan PH.

Berikut merupakan kenyataan penuh Wee Ka Siong:

1. Tunjukkan kepada kami (membatalkan status kerahsiaan dokumen jika perlu) kajian kemungkinan, analisis kos manfaat dan kajian kesan ekonomi yang dilakukan untuk semua 3 projek dibatalkan.

2. Tunjukkan kepada kami (membatalkan status kerahsiaan dokumen jika perlu) kontrak untuk semua 3 projek termasuk klausa pampasan abd pengesahan.

3. Berhubung dengan kedua-dua projek saluran paip dan syarat-syarat bayaran pendahuluan yang tidak adil, menunjukkan kepada kami bukti bahawa kontraktor, yang merupakan syarikat ke-4 terbesar di dunia tidak akan menyelesaikan dua talian paip dalam tempoh 3 tahun yang telah dipersetujui.

4. Beritahu kami jika pendirian kerajaan PH adalah CCCC dan Biro Pipeline China, yang merupakan syarikat milik negara dan antara yang terbesar di dunia telah melakukan amalan rasuah dan menipu Kerajaan Malaysia.

5. Satu video yang menunjukkan status penyiapan projek ECRL yang penting juga telah diedarkan hari ini. Ramai rakyat Malaysia menyatakan bahawa ia adalah satu pembaziran untuk membatalkannya sekarang dan masih perlu membayar penalti pembatalan RM22 bilion lagi.

Ada juga yang tertanya-tanya jika pembatalan ini adalah hukuman ke atas 3 buah negeri yang boleh mendapat manfaat daripada projek ini iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang kerana mereka tidak berada di bawah pemerintahan kerajaan PH.

Hanya adil sekiranya rakyat Malaysia diberikan semua fakta agar kita dapat menilai samada dakwaan PH adalah berasas & benar dan seterusnya membuktikan bahawa Kerajaan PH membatalkan ketiga-tiga projek itu adalah keputusan yang tepat.

Oleh kerana jumlah yang terlibat mungkin berada dalam lingkungan berbilion ringgit dan tuduhan itu amat serius, maka sekiranya Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) perlu ditubuhkan, sila buatlah apa yang PARIT.

Seandainya siasatan kelak mendapati sebarang salah laku, maka MCA dan saya akan tampil ke hadapan untuk menyokong kerajaan PH atau pihak berkuasa untuk mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang disabitkan kesalahan.

(Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pendirian TTKM – Editor)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.