Guan Eng, Phang dibebaskan dari tuduhan rasuah

GEORGETOWN: Mahkamah Tinggi hari ini melepas dan membebaskan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, daripada tuduhan rasuah berhubung pembelian sebuah lot tanah dan banglo serta ahli perniagaan Phang Li Koon daripada dakwaan bersubahat, lapor Berita Harian. 

Ia berikutan permohonan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Masri Mohd Daud, melalui representasi dikemukakan pihak pembelaan kepada Pejabat Peguam Negara untuk menggugurkan tuduhan berkenaan.

Pihak pendakwaan kemudian  memohon supaya Guan Eng dan Li Koon hanya dilepas tanpa dibebaskan oleh mahkamah.

Walau bagaimanapun, hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail memutuskan untuk membebas dan melepaskan Lim serta Phang daripada tuduhan berkenaan.

Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail, dalam keputusannya, bersetuju dengan peguam bela bahawa tuduhan itu tidak boleh dibiarkan tergantung begitu sahaja ke atas kedua-dua tertuduh.

“Saya tidak boleh bersetuju dengan pihak pendakwaan… Mahkamah tidak menjalankan kes secara ansuran, mesti ada penamat dan bukan tanda koma, koma.

“Jadi selepas mengkaji keseluruhan kes dan masa yang lama untuk membuat keputusan, mahkamah memerintahkan kedua-dua tertuduh dilepas dan dibebaskan,” – Hadhariah Syed Ismail, Hakim.

Sebaik mahkamah selesai bersidang Guan Eng, 58 dilihat memeluk Phang, 46.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Guan Eng mengucapkan terima kasih kepada peguamnya, keluarga, rakan-rakan dan penyokong yang meletakkan sepenuh kepercayaan kepadanya.

“Saya bersyukur kerana akhirnya mendapat keadilan,” – Lim Guan Eng,

Beliau turut menegaskan bahawa tuduhan terhadapnya adalah fitnah.

Guan Eng diwakili peguam Ramkarpal Singh manakala peguam Datuk V Sithambaram bertindak bagi pihak Li Koon.

Pada 30 Jun 2016, Guan Eng mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan rasuah membabitkan penukaran status tanah daripada zon pertanian kepada zon perumahan dan pembelian lot tanah serta sebuah banglo di Jalan Pinhorn di sini, di bawah nilai pasaran.

Bagi dua pertuduhan itu, beliau didakwa mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Li Koon pula didakwa mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan, yang dibacakan bersama Seksyen 165 kanun sama kerana bersubahat dengan Guan Eng berhubung pembelian banglo itu.

Perbicaraan kes itu bermula pada 26 Mac lalu dengan 25 saksi sudah dipanggil memberikan keterangan.

Semenjak kerajaan Pakatan Harapan  melantik peguam negara baharu, Thommy Thomas, kebanyakkan kes mahkamah yang melibatkan  pemimpin PH telah digugurkan. -TTKM-

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Guan Eng & Phang Bebas: SPRM terkejut, Netizen kata :"Wayang"! | Buletin TTKM
  2. Pelbagai pihak desak Tommy Thomas letak jawatan. | Buletin TTKM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.