NAJIB DEDAH DOKUMEN TRANSAKSI BANK RM304.5 JUTA ‘DERMA’ ARAB SAUDI

Kuala Lumpur, 10 Sept: Najib Razak hari ini mendedahkan bukti 4 dokumen transaksi bank derma dari Arab Saudi ke akaun peribadi Ambank beliau beserta surat dari raja Arab Saudi ketika itu,  Abdul Aziz yang dialamatkan ke rumah peribadi Najib di Langgak Duta mengesahkan jumlah derma sebanyak US$100 juta.

Dokumen tersebut dinaikkan di hantaran facebook beliau sebentar tadi.

Menurut Najib, Raja Saudi itu menderma kepada beliau untuk membantu parti Barisan Nasional mengekalkan ‘kestabilan’ sebaik sahaja berlaku Arab Spring pada lewat 2010.

“Ini berlaku selepas Kebangkitan Arab atau Arab Spring pada lewat 2010 di kalangan negara Islam di Timur Tengah dan Afrika termasuk negara sekutu Arab Saudi. Almarhum Raja Abdullah sangat bimbang ketika itu dan bertindak membiayai pemimpin dan kerajaan negara Islam dengan sejumlah wang yang banyak bagi mengekalkan kestabilan. Pada masa itu, harga minyak paling tinggi dan Arab Saudi memperoleh pendapatan yang banyak hasil darinya.” – Najib Razak.

Surat dari Raja Saudi itu bertarikh 1 Februari 2011.

“Memandangkan persahabatan yang kita telah bangunkan sejak beberapa tahun dan idea anda sebagai pemimpin islamik yang moden, saya memberikan anda (derma) berjumlah US$100 Juta yang akan dipindahkan kepada anda pada masa dan cara yang saya rasa sesuai” – Allahyarham Raja Saudi, Abdul Aziz.

Berikut merupakan salinan surat tersebut:

Surat dari FB Najib Razak. 
Surat dari FB Najib Razak. 

Najib turut menampilkan 4 dokumen transaksi bank iaitu:

  1. 23 Februari 2011 : US$10 Juta dari Putera Faisal bin Turki Bin Bandar Alsaud
  2. 13 Jun 2011 : US$30 juta dari Putera Faisal bin Turki Bin Bandar Alsaud
  3. 25 November 2011 : US$30 juta dari Kementerian Kewangan Arab Saudi
  4. 18 Ogos 2011 : US$50 juta dari Kementerian Kewangan Arab Saudi

Najib turut berkata akan menyentuh pula mengenai isu RM2.6 billion pada status FB beliau yang akan datang:

Pada status FB akan datang atau melalui temuramah dengan media di mana saya dapat menjelaskan dengan lebih terperinci sambil menunjukkan bukti, saya juga akan menjelaskan mengenai sumbangan yang saya terima bagi tahun-tahun selepas 2011 – termasuk isu RM2.6 billio” – Najib Razak

Berikut merupakan kenyataan penuh Najib Razak berhubung dokumen-dokumen ini:

Sebagaimana pemberian hadiah tidak ternilai, kelambu Kaabah – kain kiswah Kaabah dan tambahan kuota haji 20,000 daripada Almarhum Raja Abdullah pada 2010 di mana baginda turut meminta agar ia tidak diwarwarkan, baginda juga bersetuju untuk membantu parti saya dengan pembiayaan.

Ini berlaku selepas Kebangkitan Arab atau Arab Spring pada lewat 2010 di kalangan negara Islam di Timur Tengah dan Afrika termasuk negara sekutu Arab Saudi.

Almarhum Raja Abdullah sangat bimbang ketika itu dan bertindak membiayai pemimpin dan kerajaan negara Islam dengan sejumlah wang yang banyak bagi mengekalkan kestabilan. Pada masa itu, harga minyak paling tinggi dan Arab Saudi memperoleh pendapatan yang banyak hasil darinya.

Baginda juga mempunyai kebimbangan yang sama selepas mendapat tahu kemungkinan berlaku Malaysia Spring pada ketika itu kerana Malaysia juga negara Islam biarpun bukan berada di Timur Tengah atau Afrika.

Lantaran kebimbangan dan hubungan akrab kami, pada awal 2011, baginda berjanji untuk turut menyediakan dana kepada saya dan parti bagi kegunaan di Malaysia. Seperti kain kiswah dan kuota haji tambahan, sumbangan ini juga tidak mahu dihebahkan. Terdapat beberapa orang saksi pada masa itu ketika janji ini disampaikan.

Saya kemudian dapati jumlah pembiayaan yang dijanjikan untuk beberapa tahun itu adalah lebih rendah daripada negara jiran Arab Saudi yang terjejas teruk daripada Arab Spring.

Memandangkan saya bukan lagi Perdana Menteri dan Raja Abdullah telah mangkat (Al-Fatihah), saya rasa adalah bersesuaian untuk saya dedahkan dokumen berikut bagi membersihkan nama saya dari pelbagai tuduhan dan fitnah.

Saya bersama peguam mengambil masa yang agak lama untuk memperolehi dokumen ini daripada bank namun kami berjaya mendapatkan sebahagian besar darinya. Dokumen berikut adalah bagi sumbangan tahun 2011 sahaja. Pihak berkuasa dan bank ada dokumen yang sama.

Pada 1 Februari 2011, Putera Abdulaziz Al-Saud menulis kepada saya, memberitahu bahawa Arab Saudi akan menyediakan US$100 juta (RM415 juta) kepada saya bagi tahun 2011.

Dokumen pemindahan wang SWIFT bagi tahun 2011 menunjukkan yang US$20 juta dipindahkan daripada akaun Putera Faisal bin Turkey bin Al Saud dan US$80 juta dipindahkan daripada akaun Kementerian Kewangan Arab Saudi kepada saya.

Sebahagian besar dana yang saya terima digunakan bagi tujuan politik BN. Sebagai contoh, saya telah berikan dana ini kepada UMNO Johor bagi membeli beberapa van. Malangnya, kerajaan PH baru-baru ini telah menyita van-van ini.

Surat bertarikh 1 Februari 2011 ini adalah surat pertama daripada beberapa surat daripada putera yang sama dihantar kepada saya bersama sumbangan tahun-tahun kemudian.

Salinan surat-surat ini turut dilampirkan bersama dana yang dipindahkan ke akaun saya di Ambank bagi tempoh beberapa tahun. Sama ada BNM mahupun bank berkenaan tidak pernah mempersoal atau menyatakan kebimbangan terhadap sumbangan ini, kerana ia turut dilampirkan dengan surat pengesahan.

Sebab itu, Kementerian Luar Arab Saudi sudah dua kali mengesahkan secara terbuka bahawa kerajaan mereka memberi sumbangan kepada saya tanpa sebarang syarat terhadapnya.

Kira-kira dua bulan lalu, Tun Mahathir kecewa apabila Arab Saudi enggan menafikan bahawa RM2.6 bilion adalah sumbangan kepada saya. 
https://www.malaymail.com/…/dr-m-says-saddened-by-saudi-ara…

Sebulan kemudian, kerajaan PH menutup Pusat Keamanan Raja Salman di Kuala Lumpur.

Pada status FB akan datang atau melalui temuramah dengan media di mana saya dapat menjelaskan dengan lebih terperinci sambil menunjukkan bukti, saya juga akan menjelaskan mengenai sumbangan yang saya terima bagi tahun-tahun selepas 2011 – termasuk isu RM2.6 billion. – Najib Razak.

-TTKM-


Kami di pihak editorial Buletin TTKM mengucapkan jutaan terima kasih kepada pembaca yang memberi sokongan kepada portal  ini. Teruskan sokongan anda dengan membuat sumbangan kepada Buletin TTKM:
TTKM Enterprise     No Akaun : 8603355994 (BANK CIMB)  LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik: