Lando dikecam netizen gara-gara buat laporan polis terhadap pekerja Petron.

bottle

Kuala Lumpur, 17 September: Azlan Sani Zawawi atau lebih dikenali sebagai Lando dikecam netizen di laman facebook beliau sendiri kerana membuat laporan polis terhadap pekerja stesen minyak Petron yang didakwa  cuba “mengugut untuk menembak beliau dengan menggunakan alat pemadam api”.

Menurut Lando, pekerja minyak tersebut yang dikenali sebagai Louis, menyuruh Lando memadamkan api rokok yang dinyalakan beliau di dalam kereta dengan cara kurang ajar dan menjerit-jerit.

“Dalam kes ini pada gua, (pekerja petron itu) melampau, kurang ajarlah! Sebab cara dia menjerit-jerit pada pelanggan, kemudian dia nak fire extinguish. Berani dia? Hek Hek! Nak entinguish muka gua? Jadi benda tu memang tak patut. Kalau tak jadi kes polislah! Tapi gua ok.” – Lando

Walau bagaimanapun, netizen mengecam tindakan Lando membuat laporan polis tersebut yang dilihat seperti membuli pekerja asing itu. Ini kerana, walaupun Lando berada di dalam kereta sendiri, beliau masih berada di  premis stesen minyak tersebut dan merupakan satu kesalahan.

Dibawah Peraturan 11(1) PPKHT 2004, Terdapat 21 tempat kawasan larangan merokok termasuk stesen minyak.

Peraturan-Peraturan kawalan Hasil Tembakau 2004 (Pindaan 2005) menyatakan bagi kesalahan merokok di suatu tempat yang di larang (subperaturan 11(1) denda minimum yang boleh dikenakan ialah RM250.00 dan denda maksimum ialah RM500.00. Sabit  kesalahan oleh mahkamah, boleh didenda tidak melebihi RM10 000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 2 tahun

Berikut merupakan beberapa kecaman netizen di laman facebook beliau, Lando Zawawi Vrus:

Muhammad Khairulnaim KN Ego kita tercalar bila warga asing tegur kita dengan kasar..ya.kita boleh marah dia balik sebab tak ikut prosedur yang septautnya untuk menegurTapi menyalakan rokok di stesen minyak adalah aktiviti yang dilakukan oleh orang yang takda sivik. Itu memang tiada kompromi.

Updol Ajez Bro,tak payah lah nak ego sangat.. Salah tetap salah.. Aku sokong bangla tu sbb dia fikirkan safety semua yg ada kat stesen minyak tu

Azizy Amrom Hakim Ntah la cip… Bab ni aku x brape sokong… Kite sndri tau dlm kwsan stesen mnyk xle merokok… Rasa x perlu besar²kan kes ni

Mohd Amirul Azua Kalau gua jadi bangla tu , gua takde sound2 nak ugut bagai , gua terus pam je kat muka lu cip xdw banyak cerita..Lu ni ada bijaknya cip , tapi bodoh pun ada jugak.. ada part gua RESPECT lu , tapi bab ni gua FUCK lu… Mohonreply. #kepalabana

Saifuddin Hamizan Panas ke lando? Alah, terima jelah kebodohan kau time ni je. Rileklah, tak luak pun popular kau tu kalau rendahkan ego.

Mohd Nadzir Abdullah bab safety memang org kita ambik mudah…. kalau tgh nyala rokok tu.. tiba2 booomm.. meletup…. benda nampak mudah… tp sebenarnya ia x perlu pun nak bertolak ansur… kalau psl lubang cip siap bg ‘ nasihat’ kat PBT xkan bab ni nak langgar kot….. SAFETY FIRST…

Mohd Rozaimi Lu tetap salah cip.. Kalau meletop bukan cip sorg je dgn keta tebako..sekali dgn mat rempit yg tgah isi angin taya y150 dia kt tepi tu skali cip.

Sulaiman Mustaffa II Salah org dikorek smpai lubang cacing. Bab ni lu mengaku jelah cip. Lu paham kan tugas seorang pekerja tuu. Kalau dia tak buat mcm tu bila boss dia sendiri nampak lu merokok kangg dia kena maki lebih teruk. Benda simple je cip. Buat apa nak malukan diri lu sendiri. Penuh wall wa tgok org troll psai lu cip.

Fardaus Far Cip kalau pam tu aku punye pon aku akan marah n maki cip.. maaf yg ni aku memang xsokong..andai terbakar tauke miyak tu kena menjawab..pekerja tu kena menjawab jugak..pekara mcm ni bukan boleh buat sambil lewa..mcm tu jugak la buat jalan raya.. boleh mengancam nyawa org lain

Kimberly Rini Kenneth Why are you so butthurt by this Bangladeshi staff screaming at you while you are doing wrong in their compound? Let me rephrase that one more time.. while you are in their compound and parked very next to the pump? Tell me why.

Nicholas Imba Kalau kereta kau meletup jgn libatkan org. Xtau ke wap gas minyak boleh meresap ke dalam kereta. ? Xpnh hidu ke, lepas pump minyak? Jgn jadi ego. Bangla tu ikut SOP. Dia pun kerja. Kalau x menjerit ko pijak kepala dia. Dia menjerit pun kau pijak kepala. Entahlah. Kalau buat report pun bukan nya ada tindakan. Bangla tu bukan nak bunuh engkau pun. Kau yang nak bunuh diri dengan org sekeliling. Peace.

Wmf Afif Bin Wan Zakaria : Cucuh rokok di stesn minyk. Bangla tegur pon menggelupur. Kata brotherhood. Jgn tegak benang yg basah la. Salah ttap slh

Muhamad Hafiz  Cip, kau masih mahu menegakkan benang yg basah. Ko kurang ajar takpa, orang lain buat ko meroyan.Salah tetap salah cip, makin ko defend, makin orang kurang respect atas apa yg ko dah buat selama ni.

Mohamad Sapuan Drahman Bodoh piang… dah tau tak boleh hisap rokok…itupun nak report polis ka??salah tetap salah bro… bukan cara tegur… isu skrg keselamatan… bangang!

John Cheong What an arsehole. Caught smoking in a petrol station and still want to make trouble for a foreign worker simply doing his job.
Louis should never have had to apologise. If I was the station manager I’d have told this idiot to f*** off. But now, not satisfied with posting on the internet and getting fried over it, he’s gone to make a police report. What’s with idiots and police reports nowadays anyway?

Rizal Kojek  hahahha weii lando lu dah kantoi, mengaku salah sudah laa, bukan susah pun nak mengaku salah dan minta maaf. kita semua bukannya maksum, inikan pulak orang macam lu dan wa yang mana mulut tak kering dari mencarut. kalau pun bangla pekerja petron tu nak bunuh lu, itu hal lain dan bukan isu sebenar yang dibangkitkan. isu sebenar ialah lu dah kantoi bakar rokok dalam kawasan pam minyak. badigol sood betul lah lu ni!

Lando yang juga merupakan Pengasas Ikatan Silaturahim Brotherhood (Brotherhood), terkenal dengan aktiviti kebajikan beliau menampal lubang-lubang di jalan raya.-TTKM-

 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.