Memorandum Hindraf kepada Perdana Menteri UK.

(Oleh kerana rakyat Malaysia mudah lupa, TTKM menterjermah dan menerbitkan semula memorandum HINDRAF kepada perdana menteri United Kingdom pada 15 Nov 2007 yang ditulis oleh penasihat undang-undang Hindraf, P. Uthayakumar, juga abang kepada P. Waytha Moorthy yang ketika itu pengerusi Hindraf. Waytha kini pula merupakan menteri perpaduan yang dilantik oleh perdana menteri, Tun Dr Mahathir. – Editor TTKM)


HINDRAF

Hindu Rights Action Force
No. 135-3-A, Jalan Toman 7,
Kemayan Square,
70200 Seremban, Negeri Sembilan,

Malaysia. Tel : 06-7672995/6 Fax: 06-7672997

Email: waytha@hotmail.com
MUSTAHAK

15.11.2007

The Rt. Hon. Gordon Brown,
Prime Minister of the United Kingdom,
10 Downing Street, Fax: +442079250918
London, SW1A 2AA
Kehadapan Tuan-tuan,

RE: 1. Rakyat dari etnik India Komanwel yang cinta pada keamanan di Malaysia dianiaya oleh pengganas dan ekstrimis Islam yang didukung kerajaan (Malaysia) telah melancarkan satu serangan ganas bersenjata pada jam 4.00 pagi (15.11.2007) dan telah memusnahkan kuil hindu Mariaman Kampung Jawa.

2. Rayuan agar kerajaan United Kingdom membawa usul tergempar ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengutuk “pembersihan etnik (india) di Malaysia.

3. Rayuan agar Malaysia diheret ke mahkamah antarabangsa dan mahkamah jenayah antarabangsa diatas jenayah terhadap etnik minoriti India.

Kami merujuk kepada perkara kritikal di Malaysia seperti di atas secara lazimnya tidak mendapat perhatian di dalam negara termasuk dari parti pembangkang, badan bukan kerajaan , suruhanjaya hak asasi manusia dan media kerana secara lazimnya dianggap tidak signifikan dari segi politik, tidak membawa masuk dana antarabangsa dan tidak layak menjadi bahan berita. Bertentangan dengan imej yang dibawa oleh kerajaan Malaysia kepada masyarakat dunia di mana negara Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai pemikiran islam moden adalah tidak benar .

Masyarakat minoriti etnik India di Malaysia telah dibawa masuk oleh British lebih kurang 200 tahun dahulu. Sejak kemerdekaan 1957 etnik India Malaysia telah dijajah secara kekal oleh fundamentalis Islam dan Chauvinis melayu Umno yang menerajui kerajaan Malaysia.

Antara kekejaman terkini kerajaan ini (Malaysia) adalah sepeti berikut :

1. Lebih 100 orang India telah ditetak dan dibunuh oleh kerajaan (Malaysia) yang dikepalai oleh Umno dalam pembunuhan beramai-ramai skala kecil di Kampung Medan. Rayuan telah dibuat berulang kali namun suruhanjaya hak asasi manusia enggan untuk melakukan siasatan awam . Mahkamah yang diperkuda Umno telah menolak saman sivil untuk kepentingan awam agar siasatan awam dijalankan tanpa pembelaan dari kerajaan Malaysia yang diterajui oleh umno. Peguam negara dan ketua polis negara yang diperkuda umno enggan menjalankan siasatan atau menjalankan inkues keatas pembunuhan sekurang-kurangnya 6 orang india didalam tragedi ini .

2.Setiap minggu secara purata seorang terbunuh kerana polisi tembak untuk bunuh (shoot to kill policy) oleh pihak polis dan setiap 2 minggu seorang terbunuh didalam tahanan pihak polis. 60 peratus dari mangsa bunuh oleh pihak polis ini adalah dikalangan etnik india yang merupakan 8% dari populasi rakyat Malaysia.

3. Setiap tiga minggu, sebual kuil Hndu dirobohkan di Malaysia.

Perobohan terkini adalah kuil Mariaman di Padang Jawa Shah Alam Selangor pada awal pagi (15.11.2007) dan perobohan seterusnya adalah kuil hindu (mutaiya) di Sungai Petani pada 29.11.2007

Satu serangan ganas awal pagi jam 4.00am telah dilancarkan oleh kerajaan Malaysia yang diterajui Umno dibantu oleh lebih kurang 600 anggota polis , polis rusuhan, pelampau islam dan pengganas bersenjata islam dan telah memusnahkan kuil sama sekali .

Pada serangan dua minggu lalu, polis berpakaian seragam, polis rusuhan dan pegawai majlis perbandaran membaling batu dan menyerang penganut hindu yang tidak bersenjata dengan pisau, kayu dan batang besi.

Sekurang-kurangnya 20 orang penganut hindu cedera parah dan 19 orang telah ditahan polis termasuk 4 orang peguam yang dilatih di united kingdom yang bertentangan dengan perkara 5 (hak untuk hidup) perkara 8 (kesaksamaan) perkara 11 (kebebasan beragama) seksyen 295 kanun keseksaan meruntuhkan rumah ibadat
seksyen 296 kanun keseksaan (mengganggu perhimpunan keagamaan) seksyen 298a kanun keseksaan (menyebabkan suasana tidak harmoni kaum) seksyen 441 kanun keseksaan (pencerobohan jenayah).

Pihak berkuasa ini berfikiran tidak tertakluk pada undang-undang dan secara bebas mengambil tindakan undang-undang di tangan sendiri . Kekejaman ini langsung tidak berlaku hampir semua di rumah ibadat Islam. Sila layari http://www.policewatchmalaysia.com untuk butiran lanjut .

4. Diskriminasi tajaan kerajaan (Malaysia) ini melibatkan pengambilan pelajar etnik India ke universiti awam, sekolah jenis kebangsaan Tamil , pengambilan ke institut kemahiran, perkhidmatan awam dan peluang pekerjaan sektor swasta, perniagaan dan peluang memperoleh lesen dan setiap aspek kehidupan seharian.

Walaupun ratusan surat telah dihantar, rayuan demi rayuan dibuat dan pengakuan kepada raja-raja malaysia dan sultan , perdana menteri , peguam negara ,ketua polis negara , menteri , ketua menteri dan yang terkini surat kami kepada perdana menteri bertarikh 29/10/2007 dan 30/10/2007 dan kepada peguam negara bertarikh 1/11/2007. Namun begitu pihak berkuasa Malaysia meneruskan diskriminasi ini dengan lebih ganas dan sewenang-wenangnya tanpa mempedulikan perlembagaan dan undang-undang malaysia. maka, bantulah kami.

KESIMPULAN

Kami khuatir masyarakat tamil India yang cintakan keamanan yang ditekan dan dianiaya lebih teruk saban hari ini mampu menjadikan mereka pengganas seperti apa yang berlaku kepada orang Tamil Sri Lanka.

RAYUAN

Pihak kami komited kepada perjuangan aman dan mengikut lunas undang-undang dan berdoa dan merayu kepada kerajaan United Kingdom agar :

1. Membawa usul tergempar ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi mengutuk kekejaman tajaan kerajaan (Malaysia) dan penganiayaan etnik india Malaysia.

2.Merujuk Malaysia ke mahkamah dunia dan mahkamah jenayah antarabangsa kerana jenayah yang dilakukan terhadap etnik minoriti India yang merupakan rakyat malaysia .

Terima kasih,

Yang Ikhlas,

P.Uthayakumar
Penasihat undang-undang HINDRAF.

013-3504711Sumbangan kepada Buletin TTKM

Portal Buletin TTKM diwujudkan selepas PRU14 untuk memberikan laporan yang lebih adil, bebas dan kritikal. Bantu kami untuk terus melaporkan dan beroperasi dengan dengan melakukan sumbangan ikhlas ke akaun berikut:

No akaun : 8603355994 (Bank : CIMB Bank) atau melalui Billplz di sini


Surat asal dalam Bahasa Inggeris, sumber : http://www.asiantribune.com/node/8691:

HINDRAF

Hindu Rights Action Force
No. 135-3-A, Jalan Toman 7,
Kemayan Square,
70200 Seremban, Negeri Sembilan

Malaysia. Tel : 06-7672995/6

Fax: 06-7672997 Email waytha@hotmail.com

URGENT

15.11.2007

The Rt. Hon. Gordon Brown,
Prime Minister of the United Kingdom,
10 Downing Street, Fax: +442079250918
London, SW1A 2AA

Dear Sirs,

RE: 1. COMMONWEALTH ETHNIC INDIAN PEACE LOVING SUBJECTS IN MALAYSIA PERSECUTED BY GOVERNMENT BACKED ISLAMIC EXTREMIST VIOLENT ARMED TERRORIST WHO LAUNCHED A PRE DAWN VIOLENT ARMED ATTACK AND DESTROYED THE KG JAWA MARIAMAN HINDU TEMPLE AT 4.00 A.M THIS MORNING (15.11.2007).

2. APPEAL FOR U.K TO MOVE EMERGENCY U.N RESOLUTION CONDEMNING “ETHNIC CLEANSING” IN MALAYSIA.

3. APPEAL TO REFER MALAYSIA TO THE WORLD COURT AND INTERNATIONAL CRIMINAL COURT FOR CRIMES AGAINST IT’S OWN ETHNIC MINORITY INDIANS.
We refer to the above critical matters in Malaysia but which generally gets the least attention locally even by the Opposition parties, NGO’s, the Malaysian Human Rights Commission and the media for this community is generally regarded as politically insignificant, do not draw local or international funding and are deemed not press worthy. To the contrary the Malaysian government has successfully projected itself to the world as a modern Islamic thinking country which is not true.

The ethnic minority Indians in Malaysia were brought in to Malaysia by the British some 200 over years ago. Since independence in 1957 the Malaysian Indians have been permanently colonialized by the Islamic fundamentalist and Malay chauvinists UMNO led Malaysian government.

Among the recent atrocities committed by this government are as follows:-

1.100 over Indians were slashed and killed by the UMNO controlled Malaysian government in the Kampung Medan mini genocide. Despite numerous appeals, the Malaysian Human Rights Commission has refused to hold a Public Inquiry. The UMNO controlled Malaysian courts struck off a victim’s public interest civil suit for a Public Inquiry to be held without even the said UMNO controlled government having to file in their defence. The UMNO controlled Attorney General and the Inspector General of Police refused to investigate and / or initiate an inquest into the death of at least six Indians in this tragedy despite.

2. Every week one person at average is killed in a shot to kill policy and in every 2 weeks one person is killed in police custody. About 60% of these victims are Indians though they form only 8% of the Malaysian population.

3. In every three weeks one Hindu temple is demolished in Malaysia.

The latest being the demolishment of the Mariaman temple in Padang Jawa, Shah Alam, Selangor early this morning (15.11.2007) and the next being the (Mutaiya) Hindu temple in Sungai Petani scheduled for the 29.11.2007.

A violent armed pre down attack at 4.00a.m this morning was launched by the UMNO controlled Malaysian government backed by about 600 police, riot police, Islamic extremist and armed terrorists which completely destroyed this temple.

In an attack two weeks ago, uniformed police, riot police and city Council officers hurled rocks and attacked unarmed Hindu devotees with knives, sticks and iron rods.

At least 20 Hindu devotees were seriously injured and 19 arrested including 4 of their United Kingdom trained lawyers in direct violation of Article 5 (Right to life) Article 8 (Equality) Article 11 (Freedom of Religion) Section 295 (defiling a place of worship), Section 296 (disturbing a religious assembly), 298A(causing racial disharmony) and Section 441(criminal trespass) of the Malaysian Penal Code.

These authorities are plagued by an above the law mindset and in fact liberally take the law into their own hands. These atrocities however does not happen to almost all Islamic places of worship. Please visit http://www.policewatchmalaysia.com for further and better particulars.

4. State sponsored direct discrimination against the Indians in Public University intakes, Indian (Tamil) Schools, skills training institutes, civil service and private sector job opportunities, business and license opportunities and in almost all other aspects of daily life.

Despite our hundreds of letters, appeals and pleas to the Malaysian King and Sultans, the Prime Minister, Attorney General, Inspector General of Police, Ministers, Chief Ministers and the latest being our letters to the Prime Minister dated 29.10.2007 and 30.10.2007 and to the Attorney General dated 1.11.2007 the Malaysian authorities are only proceeding with greater ferocity and with impunity with very little regard for the Federal Constitution and laws of Malaysia. So please help us.

CONCLUSION

We fear that this peace loving Indian community of Tamil origin having been pushed to the corner and the persecution getting worse by the day may be forced to into terrorism in a matter of time as what has happened to the Sri Lankan Tamils.

APPEAL

On our part we are committed to a peaceful and lawful struggle and pray and appeal that the Government of the United Kingdom:-

1. Moves an emergency United Nations resolution condemning these state sponsored atrocities and persecutions of Malaysian Indians in Malaysia.

2. Refers Malaysia to the World Court and the International Criminal Court for Crimes against it’s own ethnic minority Indians

Thank You,

Yours Faithfully

P.Uthayakumar
Legal Adviser

013-3504711

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.