Skip to content

Adib meninggal dunia di IJN

KUALA LUMPUR, 17 Dis: Anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim disahkan meninggal dunia pada jam 9.41 malam tadi di Institut Jantung Negara, menurut  Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin.

Jenazah Muhammad Adib akan dibawa ke Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Hang Tuah pagi esok untuk penghormatan terakhir sebelum dibawa menaiki helikopter untuk pulang ke kampung halaman di Kedah bagi proses pengebumian selepas solat Zohor.

Pada Ahad ( 16 Dis), IJN mengeluarkan kenyataan bahawa keadaan Adib adalah kritikal selepas mengalami pemerosotan paru-paru dan fungsi buah pinggang:

“Adib semakin tenat, kritikal” – IJN.

Pada 27 November lalu, Allayarham dibelasah oleh perusuh yang berang kuil Sri Maha Mariamman diserang oleh sekumpulan lelaki sehari sebelum itu. Video  tular menunjukkan jentera bomba diserang ketika cuba untuk memadamkan kereta yang dibakar oleh perusuh tersebut.

Pihak kuil kemudian mendakwa   bahawa Allahyarham Adib tidak dipukul perusuh sebaliknya beliau cedera parah kerana dilanggar oleh jentera bomba yang mengundurkan kenderaan, dengan merujuk kepada video berikut:

Walaubagaimanapun, beberapa hari selepas itu, bukti video pada sudut yang lain menunjukkan dengan jelas bahawa anggota yang didakwa berada di belakang jentera bomba itu terselamat dan tidak dilanggar:

Berikutan itu, pihak bomba membuat laporan polis menafikan tuduhan yang dilakukan oleh pihak kuil:

Pihak kuil kemudian mengeluarkan kenyataan memohon maaf diatas dakwaan tersebut.

Ketua ‘Tindakan Khas’ kuil Sri Maha Mariamman Devasthanam S. Ramaji. Gambar oleh The Malay Mail.

“Saya dengan rendah diri memohon maaf di atas kekeliruan. Saya hanya mahu menunjukkan kebaikan beberapa orang yang bergegas memberikan bantuan kepada anggota bomba, dan bukannya untuk menyebabkan sebarang kekelirian terhadap keseluruhan insiden, atau menuding jari kepada sesiapa. Saya sekali lagi menegaskan bahawa perkara ini tidak pernah menjadi insiden perkauman. Malahan, saya mendoakan anggota bomba (tersebut) setiap hari. “ – S Ramaji.

Menurut laporan Malaysiakini,  Adib dikatakan duduk di bahagian penumpang depan kenderaan EMRS dan ditarik keluar oleh kumpulan perusuh sebelum dipukul.

Pintu van EMRS dicabut, cermin sisi dipecahkan. -TTKM-

Sementara itu, Utusan melaporkan seramai empat lelaki yang direman kerana dipercayai terbabit dalam insiden anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd. Kassim yang parah dipukul dalam rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, dibebaskan pada 10 Disember lepas.

EMPAT lelaki yang direman sebelum ini kerana dipercayai terbabit dalam insiden anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd. Kassim yang parah dipukul dalam rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, dibebaskan bon mahkamah dan jamin polis. Gambar oleh Utusan.

Majistret Nurshahirah Abd. Salim membenarkan dua suspek itu dibebaskan dengan jamin bon mahkamah sebanyak RM2,000 manakala dua lagi dibebaskan dengan jaminan polis.

Sumbangan kepada Buletin TTKM

Portal Buletin TTKM diwujudkan selepas PRU14 untuk memberikan laporan yang lebih adil, bebas dan kritikal. Bantu kami untuk terus melaporkan dan beroperasi dengan dengan melakukan sumbangan ikhlas ke akaun berikut:

No akaun : 8603355994 (Bank : CIMB Bank) 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Privacy Policy Designed using Magazine News Byte. Powered by

RSS
Follow by Email
%d bloggers like this: