Video: “Lupakan kelapa sawit, tanam buluh?” Ini transkrip ucapan Teresa Kok.

Oleh : Editorial TTKM

Menteri Industri Utama, Teresa Kok siang tadi mengeluarkan kenyataan menyelar tajuk berita akhbar Utusan Malaysia “Lupakan kelapa sawit, tanam buluh”.  Boleh baca di sini. 

TTKM dengan ini menyediakan transkrip ucapan beliau berdasarkan video oleh One News untuk dinilai sendiri pembaca:

“Its really high time for us to just stop the expansion of oil palm plantation. Look at other crops. For example, like ya know, in Pahang. Certain areas ha, bamboo. The bamboo grow very nicely and lots of bamboos. Bamboos can turn into a lots of err err material arr! and err.. there is errrr.. Japanese is a great market for bamboo products.” – Teresa Kok

Terjemahan:

“Kini adalah masa yang sesuai bagi kita untuk hentikan perluasan  penanaman kelapa sawit. Lihat pada tanaman lain. Sebagai contoh, seperti, anda tahu, di Pahang. Beberapa kawasan ha, buluh. Buluh tumbuh dengan sangat cantik, banyak pokok buluh. Buluh boleh ditukarkan kepada pelbagai err. errrr… bahan arrr! dan errr.. ada err…. orang jepun adalah pasaran yang hebat untuk produk buluh” – Teresa Kok. 

Video ucapan beliau:

-TTKM-


Portal Buletin TTKM diwujudkan selepas PRU14 untuk memberikan laporan yang lebih adil, bebas dan kritikal. Bantu kami untuk terus melaporkan dan beroperasi dengan dengan melakukan sumbangan ikhlas ke akaun berikut:

No akaun : 8603355994 (Bank : CIMB Bank) 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Sayangi Sawit: “Minum satu sudu kelapa sawit setiap hari” – Tun
  2. “Saya baru tahu kebaikan minyak kelapa sawit sejak jadi menteri” – Teresa Kok | Buletin TTKM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.