Senarai penuh pendapatan bulanan MP PH. Mukhriz juara: RM 105k sebulan.

Oleh : Editorial TTKM

Putrajaya , 4 Mac: Baru-baru ini Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia melalui portal pengisytiharan harta di https://mydeclaration.sprm.gov.my/ telah mengemaskini data mengenai pendapatan bulanan dan aset ahli parlimen, senator dan setiausaha politik kerajaan.  Setakat ini portal tersebut telah menyenaraikan pendapatan dan aset seramai 145 orang.

Dari jumlah itu, 120 ahli parlimen kerajaan telah melakukan pengisytiharan manakala baki 9 orang lagi belum berbuat demikian termasuk ahli parlimen Port Dickson yang baharu, YB Dato Seri Anwar Ibrahim.

TTKM mendapati pendapatan bulanan paling tinggi kini dijuarai oleh anak perdana menteri, merangkap menteri besar Kedah, YB Dato’ Seri Muhkriz Mahathir yang juga timbalan presiden PPBM dengan pendapatan bulanan berjumlah RM 105 641.76. 

Naib juara pula jatuh kepada timbalan speaker dewan rakyat, YB Nga Kor Ming yang juga pengerusi DAP Perak dengan pendapatan bulanan berjumlah RM 101 160.00.

Manakala tempat ketiga pula disandang menteri besar Perak, YB Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Azumu merangkap Ketua Badan Pimpinan PPBM Negeri Perak  dengan pendapatan bulanan berjumlah  RM 91 150.00

Tempat keempat pula jatuh kepada menteri kewangan, YB Lim Guan Eng merangkap setiausaha agung DAP dengan pendapatan bulanan berjumlah RM 86 736.48.

Berikut merupakan senarai penuh dimulakan dengan pendapatan bulanan paling tinggi dan diakhiri dengan paling rendah. :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-TTKM-

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.