“Hukuman 10 tahun penjara hina Islam dan Nabi adalah berlebihan” – Lim Kit Siang.

Oleh : Lim Kit Siang

Semua rakyat Malaysia wajib menegakkan Perlembagaan dan menghormati semua agama di Malaysia tetapi tidak ada hukuman yang berlebihan seperti hukuman penjara 10 tahun oleh Mahkamah Sesyen Kuching untuk pemilik media sosial menghina Islam dan Nabi Muhammad.

Baca berita berkaitan : ‘Ayea Yea’ mengaku Hina Nabi & Islam, dipenjara 10 tahun 10 bulan.

Seperti yang disarankan oleh menteri de facto undang-undang , Hanipa Maidin, pemilik media sosial harus merayu terhadap keputusan Mahkamah Sesyen Kuching.

Kemunculan media sosial telah membawa rakyat Malaysia ke zaman yang baru, di mana apa yang mereka katakan di media sosial tidak lagi peribadi tetapi boleh disiarkan segera dalam kadar “letusan” kepada orang awam.

Rakyat Malaysia mesti sedar tentang penggunaan dan penyalahgunaan media sosial, di mana kesannya diperbesarkan dengan cara “letusan”.

Rakyat Malaysia, sama ada orang Melayu, Cina, India, Kadazans, Ibans atau Orang
Asli mesti membina sikap ragu dan siniikal terhadap mesej yang mereka terima di media sosial, sama ada Facebook, Twitter, Instagram atau Whatsapp, untuk bertanya soalan penting mengenai setiap mesej, “Adakah ini benar”, dan untuk memeriksa kebenaran mesej sebelum berkongsikannya dengan orang lain.

Sekiranya rakyat Malaysia, sama ada orang Melayu, Cina, India, Kadazans, Ibans atau Orang Asli membangunkan sikap skeptisisme dan sinikal yang sihat untuk memeriksa kesahihan setiap mesej, mereka tidak akan menjadi mangsa kepada politik berbohong dan toksik, kebencian, ketakutan, perkauman dan agama yang kini wujud di negara ini.
Saya bercakap dari pengalaman sebagai mangsa media sosial. Baru-baru ini, kebohongan media sosial lama telah dibangkitkan untuk menyerang saya sebagai anti-Melayu, anti-Islam, komunis, malah saudara Chin Peng; yang bertanggungjawab atas rusuhan 13 Mei 1969, yang mengetuai demonstrasi jalanan di Kuala Lumpur yang berteriak slogan anti-Melayu dan anti-Islam walaupun saya tidak pernah berada di Kuala Lumpur selepas 10 Mei 1969.

 
Sebelum Pilihan Raya Umum ke-14, politik toksik sebegitu mendakwa bahawa saya akan menjadi Perdana Menteri Malaysia jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya. Apabila pembohongan dan kepalsuan tersebut terbukti salah selepas 9 Mei 2018, pembohongan dan kepalsuan baru dibuat untuk menyatakan bahawa saya adalah kuasa sebenar dalam kerajaan Pakatan Harapan di Putrajaya dan Dr Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan Ismail dan Mohamad Sabu hanyalah tali barut dan boneka saya.

 
Sekiranya rakyat Malaysia boleh membangunkan skeptisisme yang sihat terhadap apa yang mereka terima di media sosial dan memeriksa kebenaran mereka sebelum mereka berkongsi dengan orang lain, ia akan menjadi langkah besar untuk memeriksa penyalahgunaan media sosial di Malaysia. – TTKM –


Lim Kit Siang merupakan pemimpin veteran DAP, ahli parlimen ISkandar Puteri merangkap ahli jawatan kuasa tertinggi DAP. Artikel asal dalam bahasa Inggeris disiarkan di laman blog Lim Kit Siang di sini. Terjemahan  ke Bahasa Melayu ini disediakan oleh TTKM.

Portal Buletin TTKM diwujudkan selepas PRU14 untuk memberikan laporan yang lebih adil, bebas dan kritikal. Bantu kami untuk terus melaporkan dan beroperasi dengan dengan melakukan sumbangan ikhlas ke akaun berikut:

No akaun : 8603355994 (Bank : CIMB Bank) 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.