ADUN DAP “beri amaran pakatan PAS-UMNO lepas serangan Christchurh” dikecam teruk netizen.

Kuala Lumpur, 15 Mac: Kenyataan Adun DAP, Chew Chong Sin yang mendakwa “pembunuhan beramai-ramai di dua masjid di Christchurch, New Zealand harus menjadi pengajaran kepada Malaysia mengenai perlunya mengekang gejala ekstremisme ” dikecam teruk oleh netizen.

Tidak cukup dengan itu, beliau turut berkata  kerjasama Umno dan PAS adalah satu persepakatan yang tidak bertanggung jawab kerana minat kedua-dua parti itu terhadap isu kaum dan agama.

“Persepakatan Umno dan PAS serta minat mereka terhadap kaum dan agama adalah tidak bertanggungjawab sama sekali.

“Ia tidak memberi manfaat dalam pembinaan Malaysia baru yang boleh diambil kesempatan oleh kumpulan pengganas asing.” – Chew Chong Sin

Berikut merupakan beberapa komen netizen mengecam adun DAP tersebut :

Baba John Lailahaillallah…. How come this sampah can relate  terrorist with malaysia’s situation…. All this while memang malaysian chinese rasa teruk sangat ke hidup kat Malaysia ni?…. How dare you to relate and save your political mileage… Allahuakbar!…. Anda memang mencabar kesabaran muslim malaysia….

Azzam Abdullah Umayr Im not really into politics, but this is too much. How come you as a well educated person, came up with the idea if these speech?

Dayang Zuraida Ahmad Bertambah melingkup lah PH selepas ni. Bagus statement rasis dari puak XXXXX  ni!

Safuan Mamat kenyataan dikeluarkan oleh beliau sambil menelan tahi palat.. jadi bebal nya teramat pekat

Mat Piah Teh Deris YB = Wakil Rakyat waima dari parti mana sekalipun harus berfikir dulu sebelum membuat/mengeluarkan sesuatu kenyataan lbh2 lg yg berbaur perkauman krn Malaysia terdiri berbilang kaum dengan OrgMelayuIslam sebagai majoritinya..
1. Ini bagi mengelakan bila ada kenyataan yg terpaksa ditarik balik,ia hanya menunjukan sikap kurang matang seorang YB itu dan kebodohan diri seniri.
2. Dalam kerjasama PAS-UMNO yg dibolehkan dalam sistem Demokrasi Berparlimen yg menjadi amalan negara ini sejak merdeka, apakah layak dikategorikan sebagai “militan” spt dakwaan beberapa pemimpin DAP yg sebaliknya amat terkenal dengan sikap perkauman dan cauvanisnya sejak dulu..

Jim Yahya Dia ingat Muslim yang buat kot kat New Zealand tu. Bila dapat tau Muslims yang mangsa, tarik balik lah. Tapi kebangangan dah terserlah.

John Azuan Jenis Wakil rakyat paling bangang…dari kecik sampai tua malaysia aman damai jer la bongok

egat Zulfadhli Bodo itu olang🐽

Setelah dikecam teruk oleh netizen, beliau kemudian menarik balik kenyataan tersebut atas alasan bahawa ia telah menyebabkan “salah faham”.

“Hasrat asal kenyataan akhbar saya adalah untuk menyatakan kebimbangan tentang ekstremisme agama di negara ini, tetapi ia mengakibatkan salah faham, saya sangat menyesal dan menarik balik kenyataan saya” – Chew Chong Sin

Pemerhatian TTKM di FB page Chew Chong Sin turut mendapati netizen berterusan mengecam ADUN DAP tersebut walaupun setelah Chew Chong Sin menarik balik kenyataan kontroversi itu.  Beberapa komen turut dipadam oleh admin laman FB tersebut. – TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
%d bloggers like this: