Telekom Malaysia akan jual lebih banyak bangunannya.

Kuala Lumpur, 18 Mac: TELEKOM Malaysia Berhad (TM) merancang akan melupuskan lebih banyak asetnya termasuk bangunan dan bank tanah untuk membuka nilai aset dan mengurangkan hutang, lapor The Star.

Bulan lepas, syarikat itu membuka tender untuk menjual dua bangunan pejabat (Annexe 1 and Annexe 2) di ibu pejabatnya pada julat harga rizab bangunan berkenaan yang dilaporkan antara RM273 juta dan RM312 juta.

TM mempunyai pelbagai plot tanah dan bangunan di seluruh negara, termasuk di Hong Kong. Nilai buku bersih semua bangunan dan tanah mengikut laporan tahunannya 2017 dianggarkan RM2.9 bilion. Sebahagian daripada tanah tersebut adalah milik Kerajaan Persekutuan.

“Kami melihat pelbagai pilihan untuk membuka kunci nilai bangunan dan tanah ketika kami mengoptimumkan rangkaian kami. Kami telah melakukan ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ” – Ketua pegawai eksekutif / ketua pegawai eksekutif TM, Imri Mokhtar.

Tetapi TM tidak akan menjual sehingga ia mendapat “nilai yang baik untuk asetnya.”

“Hasil dari penjualan itu akan digunakan untuk membiayai perniagaan kami dan modal kerja kami, ”¬† – Imri Mokhtar.

Imri dilantik sebagai CEO TM yang baharu pada November. Sebelum ini, beliau adalah ketua Unifi selama lebih empat tahun.

Sejak itu, beliau telah membuat rancangan perniagaan tiga tahun baru (2019-2021) untuk menunjukkan arah baru untuk telekomunikasi.

“Ada banyak perkara yang boleh kita lakukan, dan banyak bidang yang kita boleh menjadi lebih baik,” – Imri Mokhtar.

Selepas kejatuhan kerajaan BN, 2018 adalah tahun yang sukar untuk TM dimana ia melihat pemergian dua CEO dan pengerusinya. Harga akses borong telah dikurangkan, pakej jalur lebar disemak semula dengan lebih rendah dan persaingan pula semakin sengit.

Harga sahamnya dan stoknya jatuh dari indeks penanda aras 30 saham FBM KLCI.

TM mencatatkan penurunan keuntungan bersih sebanyak 83.5% kepada RM153.1 juta bagi tahun penuh 2018. Ini disebabkan oleh peruntukan RM982.5 juta yang dibuat untuk kemerosotan aset rangkaian tetap dan tanpa wayar. Pendapatannya pula pada RM11.8 bilion. – TTKM –

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.