“Saya baru tahu kebaikan minyak kelapa sawit sejak jadi menteri” – Teresa Kok

Seri Pentas, 25 Mac: Menteri Industri Utama, Teresa Kok mendedahkan bahawa beliau sebelum ini tidak tahu mengenai kebaikan minyak kelapa sawit, dan hanya belajar mengenainya semenjak menjadi menteri.

“Selepas saya jadi menteri industri utama, saya baru belajar tentang kebaikan, khasiat minyak sawit kita dan saya juga belajar nak melawan balik kempen anti sawit Eropah. Bila saya dengar banyak taklimat pada tahap permulaan jawatan saya, saya tanya saya sendiri: kenapa saya tidak tahu semua cerita ini?” – Teresa Kok.

Beliau berkata demikian dalam satu program “Soal Rakyat” yang disiarkan di stesen televisyen TV3 di mana beliau turut mengambil kesempatan untuk mempromosikan kempen Sayangi Sawitku, anjuran kementeriannya.

Selain itu, Teresa Kok juga mengakui tidak tahu bahawa minyak sawit sangat sesuai digunakan untuk menggoreng atas sifatnya yang dapat menahan suhu yang tinggi kerana tiada sesiapa memberitahunya hal tersebut.

“Saya sendiri pun tidak tahu yang minyak sawit itu begitu baik khususnya kalau kita nak goreng, goreng ayam, goreng apa, mesti pakai minyak sawit kerana ia boleh tahan tahap kesuhuan yang tinggi. Jadi maklumat ini tak ada orang beritahu saya. ” – Teresa Kok. 

Beliau juga mendedahkan bahawa sebelum ini beliau pernah  menggunakan minyak zaitun untuk menggoreng ikan.

“Saya rasa lucu juga, saya pernah menggunakan olive oil untuk goreng ikan tau, dan olive oil tak boleh guna untuk goreng, hanya boleh makan secara mentah. Tengok, itu ini pengetahuan saya pun tak tau!” – Teresa Kok.

 

Sebelum ini, Menteri Industri Utama Teresa Kok berkata perluasan penanaman kelapa sawit di Malaysia dihentikan, sebaliknya beliau mencadangkan supaya penanaman alternatif seperti buluh digiatkan kerana  permintaan tinggi tanaman tersebut terutamanya di Jepun.

“Kini adalah masa yang sesuai bagi kita untuk hentikan perluasan  penanaman kelapa sawit. Lihat pada tanaman lain. Sebagai contoh, seperti, anda tahu, di Pahang. Beberapa kawasan ha, buluh. Buluh tumbuh dengan sangat cantik, banyak pokok buluh. Buluh boleh ditukarkan kepada pelbagai err. errrr… bahan arrr! dan errr.. ada err…. orang jepun adalah pasaran yang hebat untuk produk buluh” – Teresa  Kok

-Buletin TTKM-

Sumbangan kepada Buletin TTKM. 

Portal Buletin TTKM diwujudkan selepas PRU14 untuk memberikan laporan yang lebih adil, bebas dan kritikal. Bantu kami untuk terus melaporkan dan beroperasi dengan dengan melakukan sumbangan ikhlas ke akaun berikut:

No akaun : 8603355994 (Bank : CIMB Bank) LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version