Tak salam Sultan Johor: Akhirnya Mukhriz mohon ampun.

Kuala Lumpur, 24 Mei: Setelah menerima kecaman segenap lapisan masyarakat kerana tidak bersalam dengan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, akhirnya Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir hari ini memohon ampun dan maaf kepada baginda.

Setiausaha akhbar Mukhriz dalam kenyataan memaklumkan permohonan ampun dan maaf tersebut dan disampaikan menerusi surat yang diutuskan kepada Sultan Ibrahim hari ini.

“Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir hari ini telah mengutus surat kepada DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.

“(Ia) bagi memohon ampun dan maaf di atas kekhilafan beliau tidak bersalaman dengan baginda di Istana Abu Bakar di Pekan, Pahang semalam.

“Menteri besar telah menyembah maklum kepada baginda bahawa kekhilafan tersebut adalah kerana kealpaannya sendiri, dan tidak menggambarkan sifat sopan santun rakyat Kedah Darul Aman,” 

TErdahulu, satu video yang memaparkan  Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak bersalam dengan kerabat diraja Johor telah tular di media sosial sejak semalam.

Video tersebut dikatakan dirakam semasa upacara penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Ahmad Shah di Pekan, Pahang semalam yang turut dihadiri sultan-sultan Melayu,  kerabat dan pemimpin-pemimpin negara.

Dalam video tular itu,  Mukhriz yang juga Menteri Besar Kedah dilihat cuma merafak sembah tetapi tidak menghulurkan tangan untuk bersalam dengan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Video yang dinaikkan oleh laman facebook Gerakan Muafakat itu setakat ini mendapat 61k paparan dan 976 perkongsian.

Sementara itu, di media sosial, tindakan Mukhriz itu dibidas netizen.

Noem Hj Abdullah :Sebagai anak jati kedah…Aku cukup malu dgn kekurangan adab MB aku…

Amir Kamal Afif :Dalam bab ni aku sokong TMJ. Matang la sikit mukriz oi.. Rakyat memerhati.. Ingat.!!!! kalau tun tak ada je, kau tu orang tak pandang

Mohd Yaakub :Bukan musuh pon. Hanya perbezaan pendapat. Setiap org muslim bersaudara. Sedih betul org dpt mb bodoh mcmni.

Ahmad N. Hakimi :Unprofessional leader.Patut dia kena belajar dri Tun M.Gaduh mcm mana pn,musuh seteruk mana pn ttp profsnl bila berjumpa.Ttp menghormati & beradab,lebih2 lagi di majlis yg ada kematian mcm ni.Dari sini tgk Sultan Johor lebih ajar adab & sopan pada anak2 beliau.

Mohd Faizul Azriq :Kalau tak nak hormat title dia at least hormat la pada yang lebih berusia.

Amran Amin Hussain :Sebagai org Pulau Pinang..aku malu dgn perbuatan MB kedah terhadap Sultan Johor itu.berbudi bahasa budaya kita.adab kat mana?

Hubungan ayah Mukhriz, Tun Dr Mahathir dengan istana Johor sebelum ini agak tegang berikutan isu menteri besar dan  Statut Rom yang kemudian menyebabkan Malaysia menarik diri.  -Buletin TTKM-LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version