1 juta orang bukan bumiputera diberi kewarganegaraan walaupun tidak layak – Tun

Oleh : Tun Dr Mahathir

Saya menghadiri Kongres mengenai maruah kerana saya seorang Melayu.

Adalah perkara biasa di negara berbilang kaum ini bagi rakyat untuk mengekalkan pengenalan mereka dengan negara asal mereka walaupun selepas berada di Malaysia dan memegang kewarganegaraan mereka selama tiga generasi. Mereka tidak mahu kehilangan identiti kaum mereka.
Mereka memanipulasi pautan etnik ini melalui bahasa, budaya, sekolah dan organisasi etnik mereka. Mereka sering mengadakan mesyuarat yang terbatas kepada kumpulan etnik mereka. Kadang-kadang saya akan dijemput untuk merasmikan mesyuarat-mesyuarat ini dan diminta memberi ucaptama.
Dalam pelbagai kaum di Malaysia, etnik diiktiraf sebagai sah dan wajar. Negara-negara berbilang kaum lain melihat orang bukan asal mengenal pasti diri mereka dengan penduduk asal hampir sepenuhnya. Mereka mengamalkan bahasa dan budaya orang pribumi dan memecahkan hubungan mereka dengan negara asal mereka. Mereka juga menukar nama mereka.
Ini adalah ukuran toleransi orang asal di Malaysia bahawa perhimpunan yang terbatas kepada kumpulan etnik yang berbeza diterima seperti biasa.
Oleh itu, saya sangat terkejut apabila saya dinasihatkan agar tidak menghadiri Kongres Melayu ini untuk membincangkan martabat mereka. Jelas mereka prihatin terhadap kemungkinan kehilangan martabat mereka, apa pun yang mungkin bermakna. Seperti biasa terdapat pandangan melampau tetapi secara keseluruhan mereka seimbang.
Tidak boleh walaupun kumpulan etnik lain boleh mengadakan perhimpunan untuk membincangkan urusan mereka, orang Melayu tidak boleh, bahawa perhimpunan mereka adalah perkauman.
Dan kini ada permintaan bahawa orang melayu penggerak untuk perhimpunan itu harus dipecat kerana menghadirinya.
Apabila bekas tanah jajahan negara-negara Eropah mendapat kemerdekaan, ramai yang mendiskriminasi orang bukan Bumiputera. Ada yang terpaksa meninggalkan negara ini. Ada yang diserang dengan ganas.
Tidak begitu di negara ini. Orang bukan asal diterima sebagai warganegara. Sebenarnya, 1 juta orang bukan bumiputera diberi kewarganegaraan walaupun mereka tidak layak.
Ia menyakitkan saya untuk berfikir di negara mereka sendiri orang asal tidak sepatutnya mengadakan perhimpunan mereka sendiri tanpa dituduh bersifat perkauman.
Dan kini sudah tentu saya akan dilabel sebagai perkauman untuk menulis ini.


Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pendirian Buletin TTKM – Editor.

Author: Buletin TTKM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.