Serangan peribadi Anwar terhadap Dr Lim Teck Ghee sangat dikesali- GBM

Oleh : Zaid Kamaruddin

Gabungan Bertindak Malaysia (GBM) sangat kesal dengan komen Dato ‘Seri Anwar Ibrahim (DSAI) terhadap penasihat kami, Dr Lim Teck Ghee seperti yang dilaporkan di Free Malaysia Today. 

tangkap layar.JPG
Tangkap layar laporan FMT.

Jelas ia merujuk kepada Dr Lim Teck Ghee, DSAI berkata,

“Ahli akademik ini diam semasa era rasuah dan pencurian, tetapi sekarang dia mahu mengatakan bahawa negara ini adalah bencana”  – Anwar Ibrahim

GBM melihat perkara ini  dengan kecewa terhadap DSAI, kerana mempersoalkan hak dan kredibiliti Dr Lim untuk menyatakan fikiran dan sentimen beliau mengenai prestasi kerajaan PH.
Dr Lim adalah salah seorang cendekiawan awam kami yang penuh kesungguhan dan berprinsip . Dia sangat kuat melawan rasuah dan keterlebihan rejim BN apabila DSAI dipenjarakan di Sungai Buloh.

Seorang bekas penasihat wilayah PBB dan pakar ekonomi kanan Bank Dunia, beliau menerima banyak anugerah akademik antarabangsa.
Walaupun seorang ahli akademik, beliau  mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk merasakan nadi negara. Adalah lebih bagus untuk DSAI membaca buku Dr Lim yang bertajuk “Mencabar Status Quo Malaysia” sebelum membuat serangan reputasi mengenai pemikiran dan niat beliau.
Dr Lim terus aktif dalam aktiviti masyarakat awam yang menawarkan nasihat dasar melalui institusi, seperti Pusat Pengajian Dasar Awam (CPPS), Gabungan Bertindak Malaysia (GBM) dan Pusat Inisiatif Dasar (CPI).
Para pemimpin DSAI dan PH boleh memilih untuk tidak bersetuju dengan analisisnya terhadap tadbir urus politik negara. Mereka boleh melakukannya dengan rasional, statistik, fakta dan angka, dan bukan dengan serangan peribadi.
Pada akhir hari, 27 ahli gabungan di GBM seperti kebanyakan Organisasi Masyarakat Awam lain yang secara langsung atau tidak langsung terlibat dalam gerakan Reformasi ingin melihat kerajaan PH yang baru berjaya membangun semula ‘Lebih Baik Malaysia’ yang menghargai nilai-nilai sejagat keadilan, kesaksamaan, muhibbah, faedah bersama, kemakmuran bersama dan persaudaraan setiap rakyat Malaysia.
Dikeluarkan oleh
Zaid Kamaruddin
Pengerusi, Gabungan Bertindak Malaysia (GBM)
bagi pihak Majlis Eksekutif GBM

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.