“Eh, dia terasa (kisah si Kitol) itu masalah dia!” -Anwar

PKR Deputy President Datuk Seri Azmin Ali, Datuk Seri Anwar Ibrahim and PKR President Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail at the 13th party National Congress at IDCC in Shah Alam. AZHAR MAHFOF/The Star(17/11/2018)

Ayer Keroh, 7 Dis: “Eh, itu sejarah melayu, dia terasa itu masalah dia! Saya bagi pengajaran sejarah dalam Sulalatus Salatin “ Demikian merupakan respon yang diberikan oleh presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung soalan wartawan mengenai Azmin dan penyokongnya yang bertindak keluar dewan siang tadi ketika kongres PKR sedang berlangsung.

Sebelum itu, beliau berkata pihaknya tidak boleh mengawal ucapan para perwakilan sebaliknya hanya boleh nasihat dan menegur, kerana ucapan perwakilan  dipilih oleh negeri bukan oleh sekatriat.

Terdahulu, Timbalan presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali mendakwa presidennya, Anwar Ibrahim telah melanggar perjanjian genjatan senjata, yang menjadi penyebab utama ratusan ahli keluar dewan ketika kongres PKR berlangsung.

Pada satu sidang akhbar yang diadakan hari ini, Azmin berkata persetujuan telah dicapai bahawa tiada sebarang serangan dilakukan antara satu sama lain dalam kongres parti, tetapi mendakwa Anwar gagal mematuhinya ketika ucapannya di Kongres Pemuda PKR dan Ucapan Dasar pagi tadi.

“Beliau mula menyebut mengenai Si Kitol dan Raja Mandeliar, dan ini telah membuka ruang kepada para perwakilan untuk menyerang (saya) secara personal dan memecahkan perpaduan kepimpinan dan ahli PKR.

Pendebat untuk ucapan dasar juga hanya satu pihak dan tidak menghiraukan suara akar umbi.. ucapan-ucapan hanya menaikkan impian seorang lelaki dan menjatuhkan pimpinan lain” – Azmin Ali

Untuk rekod, kisah Si Kitol dan Raja Mendeliar yang disebut dalam Hikayat  Sejarah Melayu adalah merupakan kisah pengkhianat Kesultanan Melaka yang membawa kepada kejatuhan kerajaan itu ke tangan Portugis pada tahun 1511.

 

Menurut TMI, Kenyataan Azmin turut tersebut ditandatangani oleh:
 1. Zuraida Kamaruddin,
 2. Chua Tian Chang
 3. Ali Biju
 4. Haniza Mohamed Talha
 5. Dr Daroyah Alwi
 6. Hilman Idham
 7. Amirudin Shaari
 8. Mohd Rashid Hasnon
 9. Sivarasa Rasiah
 10. Rahimah Majid
 11. Elizabeth Wong
 12. Saifuddin Abdullah
 13. Zakaria Abdul Hamid
 14. Radzlan Jalaluddin
 15. Dr Mansor Othman
 16. Kamaruddin Jaafar
 17. Azmizam Zaman Huri
 18. Gan Pei Nei
 19. Hee Loy Sian
 20. R. Santhara Kumar
 21. Lee Khai Loon.
Terdahulu, Azmin dan penyokongnya keluar dari dewan sebagai membantah pelanggaran genjatan senjata tersebut.
Penyokong Azmin  menjerit “Keluar!” , “Podah!  dan “Balik!” -Buletin TTKM-

 LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik: