Siasatan kes c@bul: Polis hadir ke rumah Anwar.

Bukit Segambut, 12 Dis: POLIS hadir ke rumah Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebentar tadi bagi melengkapkan siasatan berhubung laporan yang dibuat bekas pegawai penyelidiknya, Muhammed Yusoff Rawther yang mendakwa dirinya dicabul Anwar.

Menurut satu kenyataan, Anwar berkata, selain polis,  ia turut disertai peguamnya iaitu Ramkarpal Singh.

Menurutnya lagi, beliau terdahulu hadir memberi keterangan di Bukit Aman bagi memberi keterangan berhubung dakwaan cabul itu.

“Proses mengambil keterangan bermula pada 4 petang dan berakhir sejam kemudian.

Sepanjang proses itu, saya sudah memberikan fakta dan kerjasama sepenuhnya kepada polis.

Sejurus itu mereka bersama saya yang turut disertai peguam Ramkarpal Singh ke rumah untuk melengkapkan siasatan,” 

Anwar berkata, beliau menghargai tindakan dan layanan pegawai polis yang menjalankan tugas dengan penuh profesional sepanjang proses itu berlangsung.

Pada 7 Disember lepas, Yusoff membuat laporan polis meminta pihak polis menyiasat akuan bersumpah (SD) beliau  yang mendakwa dirinya dicabul oleh bekas majikannya Anwar Ibrahim.

Menurut laporan tersebut yang dilihat Buletin TTKM, Yusof turut melampirkan akuan bersumpahnya dan meminta tindakan undang-undang diambil oleh pihak polis

“Tujuan saya membuat laporan polis adalah agar pihak polis menjalankan siasatan dan mengambil tindakan undang-undang sebagaimana kejadian yang berlaku di kediaman datuk seri anwar di bukit segambut kuala lumpur seperti yang disebut di dalam akuan bersumpah berkenaan.” – Yusof Rawter

Beliau turut menyatakan tujuan laporan tersebut dibuat kerana bimbang mengenai keselamatan dirinya.

“Saya juga membuat laporan polis kerana keselamatan diri saya mula terancam oleh pihak pihak tertentu sebaik sahaja satu sidang media yang telah diadakan berkenaan kejadian ini pada 5/12/2019.” – Yusof Rawter

Yusoff, 26, bekas pegawai penyelidik Anwar pada Rabu lalu membuat akuan bersumpah yang sangat terperinci mendakwa dirinya dicabul presiden PKR di rumahnya di Segambut.

Anwar menafikan perkara itu dan mengatakan ianya adalah fitnah tiada asas, malahan turut berkata  pada tarikh tersebut, beliau sedang sibuk berkempen sempena pilihan raya kecil Port Dickson dan menghadiri majlis memperingati ulang tahun kelahiran Mahatma Gandhi ke-150  di Kuala Lumpur.

Menurut jadual yang dinaikkan di laman facebook Solidariti Buat Muhammad yusoff Rawter, Majlis memperingati Gandhi itu berlangsung pada pukul 6.30 pm-7.30 pm, sementara dakwaan Yusof  mengenai insiden tersebut berlaku pada jam 3pm-4pm -Buletin TTKM-

 LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version