Sah! Latheefa Koya letak jawatan ketua SRPM

Gambar dari The Star.

Putrajaya, 6 Mac: Latheefa Koya hari ini mengesahkan sudah meletakkan jawatan sebagai ketua ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dalam kenyataan media yang diterbitkan di laman facebook SPRM,  Latheefa berkata beliau sudah menyerahkan surat peletakan jawatan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada 2 Mac lalu.

Katanya lagi, keputusan yang diambil beliau adalah keputsannya sendiri tanpa sebarang tekanan.

Sebelum ini, peguam negara, Tommy Thomas meletakkan jawatannya atas alasan ia adalah lantikan politik yang dilantik oleh Tun Dr Mahathir.

Latheefa turut dilantik oleh Tun Dr Mahathir sebagai ketua SPRM pada jun tahun lepas. Beliau sebelum ini merupakan Anggota Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat, dan dilihat sebagai faksi yang pro kepada Azmin di dalam PKR.

Pelantikan Latheefa ketika itu dikritik pelbagai pihak kerana ia merupakan pertama kali jawatan tersebut dipegang oleh pimpinan tinggi parti politik.

Latheefa turut dikecam sebelum ini kerana mendedahkan rakaman audio perbualan beberapa individu kepada umum sebelum mempersembahkannya di mahkamah.

Tun ditewaskan oleh Tan Sri Muhyidin Yasin dalam pergelutan politik merebut jawatan perdana menteri, di mana Muhyidin kini membentuk kerajaan baru menumbangkan kerajaan pusat Pakatan Harapan yang cuma berusia tidak sampai setengah penggal.  – Buletin TTKM-

Berikut merupakan kenyataan penuh beliau:

Pada Isnin 2 Mac 2020, saya menyerahkan kepada Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin surat menyampaikan hasrat saya untuk meletakkan jawatan sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tertakluk kepada kelulusan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan.

Ia adalah keputusan saya sendiri untuk berbuat demikian. Spekulasi bahawa tekanan yang dibawa kepada saya adalah tidak berasas.

Hasrat saya adalah untuk kembali kepada amalan saya sebagai peguam bela hak asasi manusia.

Semalam, saya berjumpa Perdana Menteri Yang Terhormat dan menjelaskan kepada saya keputusan saya untuk meletakkan jawatan. Kami mempunyai perbincangan yang sangat mesra dan dia memahami kedudukan saya.

Saya juga memberi taklimat kepada Perdana Menteri tentang tindakan dan usaha yang sedang dijalankan untuk pemulihan wang 1MDB yang dicuri dari luar negara. Dia menyokong penuh tindakan ini.

Saya juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepadanya dan kerajaan baru setiap kejayaan dalam memajukan kebajikan dan kepentingan rakyat.

Sepanjang minggu ini saya telah bertemu dengan dan memberi taklimat kepada timbalannya Datuk Seri Azam Baki serta ketua-ketua jabatan SPRM, untuk memastikan penyerahan tugas secara teratur.

Ini adalah urusan kebiasaan di SPRM, pada tangan pegawai-pegawai saya yang berkebolehan.

Saya melepaskan kedudukan saya dengan penuh keyakinan bahawa SPRM akan terus tidak berkompromi dan tidak akan penat lelah dalam memerangi rasuah, tanpa mengira kedudukan atau kesetiaan politik para pelaku.

Saya berterima kasih kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir, rakan-rakan saya di SPRM dan rakyat atas segala sokongan yang saya terima semasa saya menjadi Ketua Pesuruhjaya.

Tuhan memberkati negara kita!

-Latheefa Koya-

87125343_10157659241501936_1897309748697497600_o

Sumber: https://www.facebook.com/sprm.benci.rasuah/photos/a.379271266935/10157659241491936/?type=3&theater

 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.