Pesanan penting DG sempena PKPB 4 mei ini.

Oleh : Dr Noor Hisham Abdullah
Alhamdulilah dan terima kasih, kepada semua yang berada di barisan hadapan dan mereka yang berada di belakang tabir yang telah memainkan peranan penting dalam meratakan lekukan.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua orang di KKM terutamanya; bekerja sebagai satu pasukan menuju matlamat bersama untuk mengawal penyebaran COVID-19 di negara kita yang kita sayangi.

Sejauh ini kita berjaya mengelakkan bencana nasional seperti yang dilihat sekarang di banyak negara di seluruh dunia.

Tetapi perang belum berakhir, kerana minggu depan akan menyaksikan kita bertempur di medan perang baru dengan strategi baru. Kita hanya boleh memenangi perang ini jika kita semua, seluruh rakyat Malaysia, bersama-sama berkumpul sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial kita untuk menerapkan SOP dan garis panduan yang ditetapkan oleh pemerintah.

Kita mesti mempunyai disiplin sosial dan kepatuhan sosial terhadap SOP – menerapkan jarak sosial, mengambil semua langkah berjaga-jaga dan menjaga kebersihan diri yang baik.

Tiba 4 Mei, ramai diantara anda akan kembali bekerja. Walau bagaimanapun, anda mesti meluangkan masa ini untuk merancang dan melakukan apa yang perlu untuk mematuhi SOP sektor anda masing-masing dan mematuhi norma baru di tempat kerja.

Minggu pertama harus digunakan untuk menyusun strategi, merancang dan melaksanakan perubahan baru ini dan tidak semestinya anda dapat meneruskan perkhidmatan sepenuhnya. Majikan mesti memastikan semua pekerja mematuhi jarak yang selamat, terutama di tempat yang terhad. Anda mungkin perlu menyusun semula ruang pejabat agar lebih lapang dan selamat, membersihkan kawasan biasa seperti pantri atau ruang solat (surau) dan hanya membenarkan sebilangan orang untuk berkumpul di ruang pada satu-satu masa untuk memastikan keselamatan sosial menjauhkan diri.

Prinsip panduan KKM adalah jelas dan adalah tanggungjawab pihak majikan untuk melaksanakannya. Ini adalah tanggungjawab sosial kita dan kita memerlukan disiplin sosial dan kepatuhan sosial untuk menerapkan dan mengamalkan SOP. Kita mesti menyesuaikan diri dengan norma-norma baru ini. Dunia tidak akan sama lagi. Kita semua mesti mengetahui bahawa tindakan setiap individu mempunyai kesan terhadap bagaimana kita menguruskan COVID-19 dalam komuniti kita. Kita harus menyesuaikan diri, menyesuaikan dan menyesuaikan norma-norma baru dalam kehidupan kita.

Marilah kita saling membantu untuk memastikan orang yang kita sayangi terutama mereka yang terdedah selamat.

Mari kita selamatkan Malaysia.

Mari kita muncul di akhir perang ini melawan musuh yang tidak kelihatan.

Sekiranya anda tidak mempunyai alasan untuk keluar, duduklah di rumah dengan selamat. – Buletin TTKM-

Penulis merupakan ketua pengarah kesihatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.