(video) “Sidang parlimen hari ini sampah dan tidak berguna” – Dr Xavier Jayakumar

Kuala Lumpur, 18 Mei: Ahli parlimen PKR Kuala Langat, Dato’ Dr. Xavier Jayakumar menyifatkan sidang parlimen hari ini sebagai sampah dan tidak berguna.

Beliau yang juga bekas Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli itu berkata, ahli-ahli parlimen cuma berada sejam sahaja di dewan rakyat untuk mendengar titah yang DiPertuan Agong atas alasan Covid-19.

“Kami adalah suara untuk semak dan imbang kerajaan. Tetapi kerajaan ini hari ini, parlimen hari ini adalah sampah, sidang parlimen ini adalah tidak berguna. Kita hanya akan berada di sana untuk satu jam cuma untuk dengar titah Yang Di Pertuan Agong dan kemudian kami diarahkan untuk pulang kerumah. Semua ini kerana dalih Covid-19. ” – Dato’ Dr. Xavier Jayakumar

Tambah beliau lagi, kerajaan sekarang takut untuk berhadapan dengan ahli parlimen pakatan harapan kerana akan ada undi tidak percaya terhadap Tan Sri Muhyiddin Yasin yang dicadangkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Kerajaan sekarang takut untuk berhadapan dengan kami, mereka takut akan ada undi tidak percaya oleh (MP) Langkawi, Tun Dr Mahathir. Semuanya adalah kerana perkara ini. Bukan perkara lain.

“Sandiwara ini yang dijalankan oleh beberapa pengkhianat dan lanun.

Kerajaan yang tidak dipilih oleh rakyat dimana mereka itu telah merampas kerajaan secara paksa dalam cara yang lain. “

Dato’ Dr. Xavier Jayakumar

Terdahulu, Yang DiPertuan Agong dalam titahnya menyeru ahli politik supaya tidak mengheret negara ke kancah politik yang tidak menentu ketika negara dan rakyat sedang melawan pandemik Covid-19.

“Beta ingin menasihatkan supaya tidak mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang cukup sukar akibat pandemik Covid-19.

“Kerana itulah kerajaan beta juga telah memutuskan majlis mesyuarat pertama yang berlangsung pada hari ini hanya mempunyai satu urusan majlis sahaja iaitu titah beta sempena pembukaan penggal Parlimen yang baru ini,”

Baginda turut menceritakan kronologi pelantikan Muhyiddin Yasin sebagai perdana menteri ke lapan yang bermula dengan peletakan jawatan Tun Dr Mahathir.

Pada 24 Feb 2020 yang lalu, naratif landskap politik negara telah sekali lagi digegarkan menerusi peletakan jawatan perdana menteri Malaysia yang ke 7.

Sekitar jam 5 petang pada hari yang sama, beta telah terima perkenan menerima mengadap YAB Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam pertemuan tersebut, beta telah meminta YAB Tun Dr Mahathir Mohamad supaya tidak meletak jawatan, namun beliau tetap dengan keputusannya. – Titah Yang Dipertuan Agong

Titah diraja itu disiarkan secara langsung di televisyen. -Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.