56 tahun kronologi perjalanan politik Tun Dr Mahathir 1964-2020.

Oleh : Editorial Buletin TTKM

Kronologi perjalanan politik Tun Dr Mahathir selama 56 tahun kebelakangan ini.

1964 :Bertanding dan memenangi kerusi Kota Setar pada Pilihanraya Umum 1964.

1965: Dipilih sebagai Ahli Majlis Tertinggi UMNO

1969:

 • Bertanding PRU, tetapi ditewaskan oleh wakil PAS.
 • Berlaku rusuhan kaum. Dr Mahathir menulis satu surat kritikan pedas kepada Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj, mengkritik beliau kerana pendekatan ekonominya yang lembut atau ‘laissez-faire’ didakwa mengetepikan orang Melayu daripada menikmati hasil pembangunan negara disebabkan dominasi kaum Cina.Oleh kerana surat itu, beliau dipecat daripada UMNO.
 • “Mahathir buat satu surat kepada saya, tapi diedar beratus ribu kepada semua orang, kepada tentera, kepada polis, kepada orang kebanyakan. Dimaki saya dalam surat itu dengan pelbagai-bagai perkataan. Saya dibenci oleh semua orang melayu, pegawai-pegawai kerajaan, askar melayu, polis dan sebagainya. Di situ nampak caranya tujuannya nak bagi orang benci kepada saya. Buang saya, ubahkan pemerintahan Malaya ini. Dia kata saya pro Chinese. “ – Tunku Abdul Rahman

Kandungan surat Tun Dr Mahathir kepada Tunku Abdul Rahman.

Batu 6, Titi Gajah,
Alor Star,
17hb. Jun 1969

Y.T.M. Tunku,

Patek berasa dukachita kerana tujuan patek membuat kenyataan kepada akhbar telah di-salah faham oleh Y.T.M. Tunku. Sa-benar-nya tujuan patek sama-lah juga dengan tujuan Tunku, ia-itu untok menyelamatkan negara ini daripada bahaya yang menganchamkan-nya.

Pendapat-pendapat Tunku berasaskan kepada cherita-cherita yang di-bawa kepada telinga Tunku oleh orang-orang yang mengelilingi Tunku yang chuma suka mencherita kepada Tunku perkara2 yang mereka fikir Tunku suka atau patut dengar sahaja. Benarkan-lah patek bercherita berkenaan dengan keadaan, fikiran dan pendapat2 rakyat yang sa-benar-nya supaya Tunku dapat faham tujuan patek membuat kenyataan yang di-tegor itu.

Tunku biasa cherita kepada patek sendiri ia-itu Tunku mengelakkan rusohan dengan menahan hukum bunoh yang di-jatohkan kepada 11 orang subversif China. Sabenar-nya tindakan Tunku ini-lah yang mengakibatkan rusohan dan kematian yang berpuloh kali banyak yang terjadi semenjak 13 Mei.

Tunku selalu “bertolak-ansor,” ia-itu memberi kepada orang2 China apa yang mereka tuntut. Punchak tolak-ansur ini ia-lah pembatalan hukum bunoh tadi. Pembatalan ini menimbulkan kemarahan yang besar oleh orang2 Melayu.

Orang2 China pula menganggap Tunku dan Kerajaan Perikatan sebagai pengechut dan lemah dan boleh di-tolak ke-sana ke-mari. Sebab itu orang2 China tidak takut lagi menolak Perikatan dan orang2 Melayu pula tidak ingin kepada Perikatan. Sebab itu orang2 China dan India membuat kurang ajar pada 12 Mei kepada orang Melayu. Kalau Tunku biasa di-ludah di-muka, di-maki dan di-tunjok kemaluan, boleh-lah Tunku faham perasaan orang Melayu.

Orang2 Melayu yang Tunku fikir tidak memberontak telah-pun menjadi gila dan mengamok sehingga mengorbankan nyawa mereka dan membunoh orang yang mereka benchi kerana Tunku terlangsong bagi muka. Tanggong-jawab tentang mati-nya orang2 ini, Islam dan kafir, terpaksa di-letak di-atas bahu pemimpin yang salah pendapat.

Patek mohon ma’af tetapi patek ingin sampaikan perasaan orang-orang Melayu kepada Y.T.M. Tunku. Sabenar-nya, orang2 Melayu sekarang, baik PAS baik Umno, betul2 benchi pada Tunku, terutama orang2 yang di-hina-kan oleh orang China dan yang kehilangan rumah-tangga, anak-pinak, saudara-mara kerana tolak ansur Tunku.

Mereka kata Tunku chuma ingin di-kenal-kan sebagai “The Happy Prime Minister” walau-pun ra’ayat menderita. Mereka tahu bahawa dalam keadaan dharurat-pun Tunku ashek bermain poker dengan kawan2 China Tunku. Budak2 polis mencherita yang Tunku mengguna-kan kenderaan dan eskot Polis untuk menchari kaki poker.

Sa-balek-nya pula orang2 China tidak ada sedikit-pun hormat kepada Tunku. Mereka berkata Tunku “naïve” dan tidak ada kaliber. Ada lagi yang mereka kata yang tak dapat patek sebut-kan. Kata2 itu datang dari semua golongan orang China, dari intelek sa-hinggga China becha.

Pada masa lewat2 ini lagi satu kesan burok telah timbul. Orang2 Melayu dalam Civil Servis, dari Perm. Sec. ka-bawah, pegawai2 tentera dan polis Melayu tidak ada lagi kepercayaan dan respect kepada Tunku. Patek tahu kebanyakan mereka sokong PAS dalam undi pos. Pegawai Melayu dari
Polis, tentera dan askar biasa maseh patoh kepada kerajaan oleh kerana arahan sekarang sesuai dengan kehendak mereka sendiri. Kalau Tunku membuat apa2 yang tidak di-ingini oleh mereka, patek perchaya mereka tidak akan menurut kata Tunku.

Patek tahu Tunku takut kominis mengambil kesempatan kalau timbul kekachauan dalam negeri. Patek lebih takut kalau kerajaan mula “lose control over the armed forces”. Sa-kali ini terjadi, keadaan tidak akan puleh semula. Sampai bila-pun kerajaan civil mesti tundok kepada tentera. Tunku biasa jadi “Happy Prime Minister” tetapi orang yang akan turut ganti tak akan merasai “happiness” apa2.

Patek harap Y.T.M. Tunku jangan-lah menipu diri dengan berkata “satu hari mereka akan bershukor dengan perbuatan saya”. Ta’akan yang sa-orang itu selalu betul dan yang banyak selalu salah. Patek ingin sampaikan kepada Tunku fikiran ra’ayat yang sa-benar, ia-itu masa telah lampau untuk Tunku bersara dari menjadi perdana menteri dan Ketua Umno.

Patek faham betul2 kuasa yang ada pada Tunku dan patek masih ingat nasib Aziz Ishak. Tapi patek tak akan jadi sa-orang yang bertanggong-jawab kalau patek tidak terangkan apa yang patek sebut-kan. Kalau di-penjara sa-kali-pun patek terpaksa kata apa yang patek telah kata-kan.

Patek di-beritahu ia-itu Tunku berkata patek Pakistani. Patek tidak perchaya kata2 orang kerana patek tahu Y.T.M. Tunku tidak akan berkata begitu. Patek-lah yang selalu mempertahan-kan Tunku apabila orang2 PAS kata yang Tunku anak Siam yang ta’ berhak memimpin orang Melayu. Jadi Tunku juga akan mempertahan-kan patek walau-pun maseh ada dua sudu darah Pakistani dalam tubuh badan patek.

Patek sa-kali lagi mengulangkan ia-itu kenyataan yang patek buat itu ia-lah menchegah kejadian yang akan menambah perasaan benchi orang2 Melayu terhadap kerajaan dan menggalak-kan orang2 China menjatohkan lagi maruah orang2 Melayu. Rusohan yang lebeh besar akan berlaku jika ini di-
biarkan. Tentera sendiri tidak akan dapat di-kawal. Dan lagi kalau T.H. Tan dan dewan orang China boleh membuat kenyataan, kenapa ketua2 Umno tidak boleh?

Patek menulis surat ini dengan hati yang ikhlas dan harapan bahawa Y.T.M. Tunku akan bacha surat ini dengan sa-penoh-nya sendiri. Patek berdo’a ke-hadhrat Allah subhanahuwataala supaya di-buka hati Tunku untok menerima kenyataan yang sa-benar ini walau-pun pahit dan pedas.

Patek Yang Ikhlas,

(Dr. Mahather bin Muhammad)

 • Dr Mahathir meneruskan amalan perubatan beliau di bidang swasta
 • Dr Mahathir menulis pemikirannya mengenai nasib orang Melayu dalam buku “Dilema Melayu”.

1972: Perdana menteri ke dua, Tun Abdul Razak meluluskan permohonan Dr Mahathir untuk menyertai semula UMNO

Mahathir-Tun-Abdul-Razak_tv14-298x300
Tun Abdul Razak (kiri) berjabat tangan dengan Tun Dr Mahathir (kanan)

1973: Dilantik sebagai Senator serta ahli mahkamah universiti dan Majlis Universiti Malaya.

1974:

 • Memenangi kerusi Kubang Pasu tanpa bertanding pada PRU.
 • Dilantik sebagai Menteri Pendidikan
 • Klinik Maha di Alor Setar ditutup.

1981, Dr Mahathir menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri keempat Malaysia setelah Tun Hussein Onn meletak jawatan sebagai Perdana Menteri ketiga atas sebab kesihatan.

4655fcc6e38c2172b20e2c304fba6937
Tun Hussein Onn menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Tun Dr Mahathir

1988 – Mahathir menubuhkan UMNO Baru setelah mahkamah mengharamkan parti UMNO berikutan pemilihan yang dijalankan sebelum itu didapati tidak sah. UMNO berpecah kepada UMNO Baru dan Semangat 46 yang diketuai Tengku Razaleigh (Ku Li)

image (1) (2)
Mahathir bersalaman dengan Ku Li.

1998: Memecat timbalan perdana menteri, Dato Seri Anwar atas dakwaan salah laku dan liwat menyebabkan UMNO Baru berpecah pula kepada Parti Keadilan pada tahun berikutnya. Anwar dibelasah ketua polis ketika itu sehingga mata lebam. Terdahulu, Anwar mengetuai demonstrasi raksasa di Masjid Negara menuntut Tun Dr Mahathir letak jawatan.

ByBNklfCYAAXCDG (1)
Anwar mata lebam ditumbuk Rahim Nor, ketua polis ketika itu.

2002: Tun Dr Mahathir mengumumkan peletakan jawatan ketika perhimpunan agung UMNO tetapi menariknya sejam kemudian.

hqdefault
‘Dah lama dah!” – Tun Dr Mahathir

2003 : Tun Dr Mahathir letak jawatan secara rasmi. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi perdana menteri ke 5.

2008 :

 • Mahathir desak Pak Lah letak jawatan.
 • Mahathir keluar UMNO Baru kerana tidak yakin dengan kepimpinan penggantinya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.
 • BN pertama kali kehilangan 2/3 majoriti dalam PRU.

2009:

 • Mahathir menyertai semula UMNO Baru.
 • Permohonan diserahkan kepada Najib, perdana menteri ke 6 yang menggantikan Pak Lah.

553

2016 :

 • Mahathir desak Najib letak jawatan. Mahathir keluar UMNO Baru kerana mendakwa UMNO telah mejadi parti Najib.
 • Mahathir menubuhkan parti politik baharu, BERSATU.

2018 :

 • Dipilih sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh setelah Pakatan Harapan mengalahkan Barisan Nasional yang sebelum ini tidak pernah kalah PRU.
158180_93053_800_auto_jpg
Pakatan Harapan menang PRU 14.
 • Najib letak jawatan sebagai presiden UMNO.

2020:

 • Meletak jawatan sebagai perdana menteri ke 7 dan pengerusi Bersatu.
 • 632305

unnamed (2)

 • Menjadi perdana menteri interim.
 • Muhyiddin dilantik sebagai PM ke 8 setelah Agong mendapati beliau mendapat sokongan majoriti ahli dewan rakyat, kerajaan Perikatan Nasional baharu ditubuhkan.
 • Bersatu berpecah dua.
 • Pakatan Harapan tersungkur setelah 22 bulan berkuasa.
 • Mahathir cadang usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin Yasin.
 • Shafii Apdal, presiden Warisan cadang usul undi percaya kepada Mahathir sebagai perdana menteri.

-Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.