“Kami akan guna semua peluang yang ada untuk buktikan Muhyiddin PM tidak sah” – Tun Dr Mahathir

KUALA LUMPUR, 21 Mei: Pembangkang akan menolak semua rang undang-undang yang dikemukakan oleh pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin selagi tiada usul undi tidak percaya di parlimen, kata Tun Dr Mahathir.

“Jika semua yang beliau bawa ke parlimen ditolak, bagaimana dia nak teruskan?” 

Dr Mahathir berkata demikian kepada agensi berita Reuters.

Beliau turut  mendakwa Perikatan Nasional yang diketuai Tan Sri Muhyiddin Yassin hanya mempunyai dua kerusi majoriti dalam 222 kerusi Dewan Rakyat, dan beliau akan terus berusaha bekerja dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menggulingkan kerajaan.

“Itu merupakan majoriti paling tipis sebarang kerajaan di Malaysia pernah miliki. Dia akan berdepan masalah sangat besar. Kerana apa sahaja peluang yang kami ada untuk membuktikan bahawa beliau tidak sah sebagai perdana menteri, kami akan lakukannya” 

Tambah Dr Mahathir lagi, beliau akan mencari sebarang cara untuk menjatuhkan Muhyiddin di setiap penjuru.

Pada hari Rabu (20 Mei), bekas perdana menteri berusia 94 tahun itu, yang meletakkan jawatan  pada bulan Februari, mempersoalkan kesahihan gabungan Muhyiddin yang berusia dua setengah bulan.

“Salah untuk mengatur pintu belakang ini. Kami ingin memberikan pemerintahan yang sah kepada rakyat yang mereka pilih. Itu adalah tujuan kami, ”

Muhyiddin yang sebelum ini menteri dalam negeri dalam kerajaan Pakatan Harapan, secara tidak dijangka muncul sebagai perdana menteri pada bulan Mac setelah menjalin pakatan dengan BN, PAS, GPS dan bekas anggota PKR untuk memperoleh majoriti parlimen.

Pembangkang menuduh Muhyiddin merampas kuasa dengan menukar pakatan dan bukannya memperolehnya melalui pilihan raya.

Awal minggu ini, usul undi tidak percaya ditak dibahaskan di parlimen, di mana kerajaan   menegaskan bahawa Parlimen memberi keutamaan untuk memerangi Covid-19 dan kemelesetan ekonomi.

Setelah memimpin Malaysia selama 22 tahun hingga 2003, Dr Mahathir keluar dari persaraan untuk berganding bahu dengan bekas musuhnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang serta Mat Sabu untuk menggulingkan perdana menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, yang kini menghadapi tuduhan rasuah yang kebanyakannya berkaitan dengan dakwaan penjarahan berbilion-bilion ringgit dari dana 1Malaysia Development Bhd.

Perikatan berbilang etnik yang diketuai oleh Dr Mahathir dan Anwar mencatat kemenangan yang menakjubkan dalam pilihan raya 2018, menjatuhkan Najib dan  Barisan Nasional untuk pertama kalinya sejak kemerdekaan Malaysia dari pemerintahan penjajah Inggeris.

Najib, yang mengasaskan 1MDB, telah menafikan semua dakwaan dan kini kesnya sedang berjalan di mahkamah.

Minggu lalu, pihak pendakwa mengugurkan tuduhan lepas tanpa bebas pengubahan wang haram yang berkaitan dengan 1MDB terhadap Riza Shahriz Abdul Aziz, anak tiri Najib, setelah bersetuju dengan perjanjian yang menurut para pegawai termasuk pemulihan aset luar negara bernilai AS $ 107.3 juta (RM465.3 juta).

Peguam Negara, Idrus Harun mendakwa tindakan lepas tanpa bebas itu turut mendapat persetujuan peguam negara sebelum ini, Tommy Thomas.  -Buletin TTKM-

 

 

Author: Buletin TTKM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.