SPRM rampas RM600k dari dua ahli Armada, didakwa dicuri dari dana parti.

Syed Saddiq, foto Bernama

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas wang tunai berjumlah RM600,000 dari dua ahli pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Armada yang dipercayai disalahgunakan daripada parti itu.

Wang tunai itu dijumpai di rumah dua anggota itu, lapor The Star.

Pengarah siasatan SPRM, Datuk Norazlan Mohd Razali berkata, pegawai telah memanggil mereka pada 5 Jun untuk merakam keterangan mereka ketika siasatan berhubung wang tunai RM250,000 yang hilang dari rumah ketua Armada, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

“Setelah disoal siasat, pegawai pergi ke rumah dua anggota di dua lokasi yang berbeza di Kuala Lumpur.

Pegawai menemui sejumlah RM600,000 wang tunai di dua lokasi,” – Datuk Norazlan Mohd Razali 

SPRM turut merampas sebuah kereta bernilai RM100,000 milik ahli parti lain, dipercayai dibeli dengan dana yang disalahgunakan.

Norzlan mengatakan ketiga-tiga mereka dipanggil untuk disoal siasat tetapi tidak direman.

Sehingga kini, dua individu dari sayap pemuda Bersatu telah direman atas kes tersebut.

Bendahari pemuda Bersatu direman pada 3 Jun dan yang lain pada 5 Jun.

SPRM memulakan siasatan berhubung kehilangan RM250,000 dan menyoal Syed Saddiq dan dua yang lain pada bulan April, berikutan aduan yang dibuat ketua Armada tersebut.

Syed Saddiq telah membuat laporan polis pada 29 Mac, dengan mengatakan bahawa wang itu disimpan di peti besi di rumahnya dan mendakwa bahawa hanya beberapa orang yang mengetahui kod gabungannya dan bahawa dia terakhir membukanya pada 13 atau 14 Mac.

Beberapa ahli Armada yang setia kepada Syed Saddiq dan Tun Dr Mahathir mendakwa tindakan SPRM ke atas ahli Armada merupakan intimidasi terhadap mereka yang mengkritik kerajaan Perikatan Nasional.

Walau bagaimanapun, SPRM menolak dakwaan tersebut dan menegaskan tindakan yang diambil oleh badan terbabit hanyalah menyiasat aduan yang dibuat oleh Syed Saddiq berhubung kehilangan wang dari peti simpanan rumahnya pada bulan Mac lalu.

Berikutan aduan itu, Syed Saddiq telah diarahkan oleh SPRM untuk mengisytiharkan harta dan pendapatan beliau.

Syed Saddiq kemudian memperincikan pendapatannya sebagai ahli parlimen dan menteri yang menurutnya adalah tinggi termasuk pembayaran one off bernilai RM42k untuk elaun pinggan mangkuk  dan pembayaran diberhentikan dari menteri berjumlah RM150k.

“Sampai sekarang saya tidak faham mengapa ada keperluan untuk Menteri makan rasuah. Gaji tinggi, allowance tinggi. Belum masuk one-off payments yang diterima.

  • Gaji menteri + Ahli Parlimen = RM55,000 sebulan. 
    (Ini tidak termasuk kalau kerap balik kawasan atau hadiri program yang jauh dari pejabat, kerana ada insentif tambahan).
  • Allowance one-off pinggan & mangkuk = RM42,000.
  • Allowance tahunan percutian.
    =RM70,000.
  • Allowance makanan setiap hari = RM180/person had maksimum untuk claim belanja makan, tidak kira jumlah orang.
  • Allowance pindah rumah = RM10,000.
  • Apabila diberhentikan sebagai menteri, dapat lagi one-off payment, ~RM150,000.”

-Syed Saddiq

-Buletin TTKM-

 LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version