“Tun M hantar Gopal pujuk saya dakwa Najib pada 2018” – Apandi Ali

Kuala Lumpur, 10 Jun: Bekas peguam negara, Tan Sri Mohamed Apandi bin Ali membuat pendedahan mengejutkan dengan mendakwa Tun Dr Mahathir menghantar bekas hakim mahkamah persekutuan, Dato Sri Gopal Sri Ram ke rumahnya pada Januari 2018 untuk memujuknya mendakwa Dato Seri Najib Razak, perdana menteri ketika itu.

Tan Sri Apandi Ali.

Kata Apandi lagi, Gopal boleh menafikan perkara tersebut, tetapi beliau memberi amaran insiden itu dirakamkan oleh CCTV dan disaksikan oleh pengawal dan anggota polis yang bertugas di rumahnya.

Apandi berkata demikian dalam satu hantaran di facebook beliau sebagai permulaan bab dalam memoir beliau yang akan diterbitkan kelak.

Berikut merupakan terjemahan hantaran beliau oleh unit terjemahan Buletin TTKM: .

Permulaan bab dalam memoir saya!

Suatu petang pada Januari 2018, Dato Sri Gopal Sri Ram datang ke rumah saya setelah beberapa panggilan telefon ingin bercakap dengan saya secara peribadi dengan saya.

Oleh kerana dia adalah bekas rakan hakim , saya menuruti.

Dia telah menyatakan bahawa dia ingin meyakinkan saya untuk menarik balik pembekuan akaun firma tertentu kerana peguam yang telah menggunakan khidmatnya perlu dibayar dari akaun itu.

Terdahulu beliau telah mengirimkan perwakilan ke Pejabat Peguam Negara kerana saya adalah Peguam Negara pada ketika  itu tetapi setelah berunding dengan pegawai di bahagian jenayah, saya menulis kepadanya dengan balasan negatif.

Beliau tiba di rumah saya dengan seorang peguam muda Cina, dan setelah duduk, dia melontarkan hujahnya yang panjang mengapa saya tidak seharusnya memberi balasan negatif tetapi saya membalas dan menjelaskan bahawa semua yang saya sertakan dalam jawapan itu difikirkan dengan teliti dan didebatkan di kalangan kami di kamar bicara.

Kemudian tiba-tiba, katanya, itu hanya alasan untuk berjumpa saya dan dia mempunyai agenda yang lebih besar.

“Tun M menghantar saya menemui anda.”

“Dia mahu anda menangkap Najib di pejabatnya, anda pergi esok jam 2 petang, kami telah mengatur agar polis di Putrajaya melakukan apa yang perlu atas arahan anda. Kami juga telah mengatur agar hakim mengeluarkan perintah reman ketika dia dihadapkan ke hadapannya. “

“Saudara, kamu akan menjadi pahlawan di mata rakyat dan kamu akan menjadi peguam negara pertama yang menangkap Perdana Menteri yang sedang berkhidmat.”

“Jangan khuwatir, kami telah meletakkan dasar rencaranya, yang saya perlukan sekarang adalah untuk anda setuju.”

Kemudian saya bertanya kepadanya, “Atas alasan apa dia sepatutnya ditangkap?”

Beliau berkata: “Saudara, orang-orang di luar sana merasa kecewa dan tidak senang, hakikat bahawa jika anda menangkapnya, tanpa mempedulikan apa alasannya, akan membuat orang gembira.”

Gopal Sri Ram memujuk meyakinkan saya dan dia mahu jawapan dengan segera.
Saya berkata untuk membiarkan saya melihat perkara itu dengan mendalam.

Beliau kemudian pergi bersama peguam muda Cina yang dibawa bersama.

Pada ketika  itu, saya dan keluarga juga diserang di media sosial, bukan sahaja dari pihak pembangkang tetapi juga dari kalangan laskar siber kerajaan ketika itu.

Tidak ada alasan untuk saya menyelamatkan sesiapa ketika saya menjadi “musuh semua orang.”

Gopal Sri Ram boleh menafikan perkara ini tetapi saya ingin memberi amaran bahawa pada waktu itu saya adalah Peguam Negara dan rumah saya dilengkapi dengan CCTV, (yang khusus untuk ruang tamu) dan belum lagi pengawal saya dan anggota polis yang menguruskan rumah pengawal di depan rumah saya – CCTV tidak akan berbohong dan saya juga mempunyai saksi.

-Tan Sri Mohamed Apandi bin Ali-

sumber :

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.