“Dengan parodi kulit buku pun dah menggelabah, menggelupur panas bont0t” – Fahmi Reza

Media Sosial, 29 Jun:  Pereka grafik, Fahmi Reza yang popular dengan karya satira “Najib badut” menyifatkan reaksi mereka yang berang dengan  hiasan kulit depan buku yang dikatakan mengh1na jata negara itu sebagai  “rasis m@cai lembik yang mudah menggelabah, menggelupur panas bont0t dan seperti budak kecil.”

“Dengan design kulit buku dan karya parodi pun nak menggelabah, menggelupur panas bont0t dan mel@lak macam budak kecik. Lembik betul. Apa boleh buat, r@sis dan m@cai memang lemb1k dan senang gelabah.” – Fahmi Reza 

Katanya lagi, rekabentuk buku tersebut merupakan karya parodi selain mendakwa hal tersebut dimainkan oleh pihak konservatif sehingga ia menjadi isu perk@uman kerana editornya merupakan seorang yang berketurunan c1na.

“Satu design kulit buku yang merupakan karya parodi lambang jata negara pun puak konserv@tif nak besar-besarkan jadi isu perk@uman sebab buku tu diterbitkan masa zaman PH dan editornya keturunan C1na. Seperti biasa sentimen perk@uman diperalat sebagai modal dan dib@kar untuk alih perhatian. Dengan karya parodi pun nak menggel@bah. Siap suruh pihak berkuasa ambik tindakan.” – Fahmi Reza 

Beliau  turut berkongsikan satu muka depan buku yang diterbitkan pada tahun 2011.

“Ini design kulit buku yang pernah diterbitkan 9 tahun dahulu pada tahun 2011 masa zaman BN. Tak kecoh pun dulu?” – Fahmi Reza 

Tangkap layar hantaran Fahmi Reza.

Pada hantaran yang lain, Fahmi Reza turut menaikkan gambar kotak tisu dengan lambang jata negara berwarna kelabu dengan kapsyen “Nak tisu?”

 

Sejak semalam, hiasan kulit depan buku yang bertajuk “REBIRTH: REFORMASI, RESISTANCE, AND HOPE IN NEW MALAYSIA”   memaparkan gambar seolah-olah jata negara yang diubahsuai menyebabkan kem@rahan warga net.

Buku tersebut  disunting oleh Kean Wong dan diterbitkan  The Strategic Information and Research Development Centre (SIRD)  awal tahun ini.

Pada perkembangan yang sama, The Star melaporkan  Bukit Aman mengesahkan menerima laporan dan akan menyiasat dan memanggil mereka yang dikaitkan dengan buku yang didakwa menghina Jata Negara itu.

Timbalan Timbalan Pengarah CID Bukit Aman Mior Faridalathrash Wahid berkata mereka termasuk pengarang, editor dan penerbit buku.

“Kami telah menerima laporan mengenai perkara itu. Kami akan menyiasat dan memanggil pihak-pihak yang berkenaan, termasuk pengarang dan penerbit,” – Mior Faridalathrash Wahid

Terdahulu, Menteri Dalam Negeri,  Dato’ Seri Hamzah Zainudin mengarahkan Polis DiRaja Malaysia supaya menyiasat dan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang bertanggungjawab.

“Seksyen 3(1)(a) Akta Lambang dan Nama (1963) memperuntukkan bahawa adalah menjadi kesalahan bagi sesiapa yang meniru lambang yang serupa Lambang Kerajaan Persekutuan, Jata Negara.

Saya telah arahkan PDRM untuk siasat dan ambil tindakan yang tegas dengan segera.

Kerajaan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang melakukan tindakan yang tidak patriotik dan bertanggungjawab ini.” – Dato’ Seri Hamzah Zainudin 

-Buletin TTKM-



LIKE us on FACEBOOK



Posting terkini:

Ada lagi berita menarik: