“Kami terkejut dengan respon pihak berkuasa Malaysia, risau keselamatan kakitangan” – Al Jazeera

Kenyataan Al Jazeera ( Terjemahan oleh Buletin TTKM) :

  • Dokumentari 101 East Al Jazeera menyiasat mengapa wabak COVID-19 memaksa pekerja migran untuk bersembunyi.
  • Pegawai dan televisyen di negara Malaysia mengkritik laporan itu sebagai tidak tepat, mengelirukan dan tidak adil.
  • Al Jazeera menolak dakwaan ini oleh pihak berkuasa Malaysia dan berpegang teguh pada kualiti dan kesaksamaan kewartawanannya.
  • Polis Malaysia mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat Al Jazeera atas hasutan, fitnah dan pelanggaran Akta Komunikasi dan Multimedia negara itu.
  • Kakitangan Al Jazeera di Malaysia telah menjadi sasaran penyalahgunaan dalam talian yang berterusan, termasuk ancaman bun0h dan pendedahan maklumat peribadi mereka di media sosial.
  • Al Jazeera meminta pihak berkuasa Malaysia untuk menghormati kebebasan media dan tidak lagi memperlakukan wartawannya sebagai penjenayah.Pegawai di Malaysia telah mengkritik dokumentari kami sebagai tidak tepat, mengelirukan dan tidak adil.

Al Jazeera dengan tegas menolak tuduhan ini dan berpegang pada profesionalisme, kualiti dan kesaksamaan kewartawanannya.

Jalur dokumentari 101 East, sebuah program mingguan dari seluruh wilayah Asia Pasifik, memiliki reputasi untuk menghasilkan kewartawanan mendalam dengan kualiti tertinggi. Sebilangan besar programnya telah diiktiraf di peringkat antarabangsa dengan mendapat anugerah berprestij dari seluruh dunia.

Episod “Locked Up in Malaysia’s Lockdown” mengandungi pandangan dan pengalaman pelbagai orang dari pelbagai latar belakang, termasuk doktor dan pekerja bantuan Malaysia yang dihormati di barisan hadapan.

Seperti yang dinyatakan dengan jelas dalam filem itu, Al Jazeera mengakui bahawa respon Covid-19 Malaysia tealah berjaya membendung penyebaran virus.

Program ini juga dengan jelas menunjukkan usaha kemanusiaan yang dilakukan oleh organisasi Malaysia yang memberikan bantuan langsung kepada pendatang yang memerlukan.

Episod ini tidak mengandungi sebarang pendapat peribadi kakitangan Al Jazeera.

Al Jazeera berulang kali berusaha mendapatkan pandangan kerajaan, dengan meminta wawancara dengan sejumlah menteri kanan dan pegawai kerajaan. Permintaan berulang kali untuk temu ramah tidak diterima.

Al Jazeera juga berusaha menghadiri sidang media Menteri Pertahanan, tetapi diberitahu hanya media rasmi negara yang boleh hadir.

Walaupun pemerintah enggan diwawancara, Al Jazeera masih menghasilkan filem yang seimbang dengan memasukkan komen yang dibuat oleh Menteri Pertahanan ( Dato Ismail Sabri) dalam dua sidang media.

Dokumentari itu merakam peristiwa, termasuk serbuan imigresen, ketika kejadian tersebut berlaku secara langsung di Malaysia. Peristiwa-peristiwa ini juga banyak dilaporkan oleh banyak media lain, baik di dalam dan luar negara.

Al Jazeera sangat prihatin bahawa pegawainya kini menjalani siasatan polis.

Membebankan wartawan untuk melakukan tugas mereka bukanlah tindakan demokrasi yang menghargai kebebasan bersuara. Kewartawanan bukanlah suatu jenayah.

Al Jazeera juga mempunyai keprihatinan serius mengenai gangguan dalam talian yang dihadapi oleh kakitangannya. Wartawan kami telah menjadi sasaran mesej yang kasar dan ancaman bun0h.

Maklumat peribadi kakitangan semasa dan bekas kakitangan telah diterbitkan dalam talian, dalam pelanggaran privasi yang serius yang berpotensi mendedahkan mereka kepada risiko besar sekarang dan masa depan.

Al Jazeera juga prihatin terhadap keselamatan mereka yang ditemuramah dalam dokumentari yang juga menjadi sasaran gangguan dalam talian dan ucapan kebencian.

Rakyat harus bebas bercakap dengan media dan menyatakan pandangan mereka tanpa rasa takut bahawa mereka boleh menjadi sasaran.

Dalam dunia di mana media menghadapi ancaman yang semakin meningkat, Al Jazeera meminta kebebasan media dan hak untuk melaporkan secara bebas tanpa ugutan.

Al Jazeera menyeru pihak berkuasa Malaysia untuk tidak memulakan siasatan jenayah terhadap kewartawanan profesionalnya yang tidak berat sebelah.

Al Jazeera English bersedia menjadi hos bagi wakil kerajaan Malaysia untuk menjawab perkara yang dibangkitkan dalam dokumentari tersebut. – Buletin TTKM-

SUMBER

 

Author: Buletin TTKM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.