Adun DAP cabar arahan mewajibkan papan tanda Jawi di Pahang

Gambar oleh Malaysiakini

 

ADUN Tras DAP Chow Yu Hui mengemukakan permohonan untuk mencabar arahan kerajaan negeri Pahang yang mewajibkan tulisan Jawi dimasukkan pada papan tanda di negeri ini, lapor Malaysiakini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Chow mengatakan bahawa permohonan kebenaran itu diajukan semalam oleh peguamnya M Manogaran, Jonathan dan Chong Kar Yan di Mahkamah Tinggi Kuantan.

Katanya, keputusan untuk memasukkan tulisan Jawi harus ditentukan oleh rakyat kerana ia melibatkan kebebasan memilih dan meminta mahkamah untuk mengkaji semula arahan mewajibkan perkara tersebut yang dikeluarkan oleh kerajaan tempatan dan negeri.

“Kerajaan negeri Pahang dan pemerintah daerah tidak boleh memaksa rakyat, terutama pemilik perniagaan, NGO atau mana-mana pihak atau kumpulan untuk memasukkan Jawi pada papan tanda mereka.

“Ini telah melucutkan hak mereka untuk memilih secara bebas. Mereka yang disasarkan dari pelbagai pihak adalah berbeza. Contohnya, pelanggan restoran Cina atau kedai barang agama Buddha / Tao adalah orang bukan Melayu yang tidak dapat membaca Jawi. Jadi apa gunanya memasukkan Jawi? ” – Chow Yu Hui

Majlis Daerah Raub dinamakan sebagai responden pertama sementara kerajaan negeri Pahang adalah responden kedua.

Hakim Zainal Azman Ab Aziz telah menetapkan 28 Ogos untuk keputusan jika penangguhan itu dibenarkan oleh mahkamah untuk mencabar arahan tersebut.

Menurut Chow, pusat khidmatnya di Sungai Ruan, Tras, menerima saman dari Majlis Daerah Raub pada 9 Jan 2020.

Tambah Chow, beliau percaya bahawa mempromosikan tulisan Jawi dapat dilakukan melalui dorongan dan pendekatan sukarela dan bukannya menjadikannya sesuatu yang wajib.

Dia juga menyatakan bahawa arahan kerajaan negeri telah menambah masa, wang dan kos pentadbiran pemegang taruh secara tidak masuk akal.

Sementara itu, setiausaha DAP Pahang Lee Chin Chen hadir di Mahkamah Tinggi Kuantan untuk menunjukkan sokongannya terhadap tindakan undang-undang tersebut.

“Jawatankuasa Negeri DAP  telah memutuskan untuk menentang polisi tersebut kerena tidak sesuai dengan prinsip pelbagai bangsa, dan ini akan membebankan pemilik perniagaan,” – Lee Chin Chen

Untuk rekod, Pahang pada tahun lepas memutuskan bahawa semua premis perniagaan dan papan tanda jalan di negeri ini akan menggunakan tulisan Jawi, dengan syarat tulisannya sama dengan huruf Romawi.

Dasar ini telah dikuatkuasakan sejak 1 Jan 2020.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Abd Rahim Muda mengatakan bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap pemilik premis perniagaan di Pahang sekiranya mereka gagal mematuhi peraturan tersebut.

Penggunaan tulisan jawi itu adalah selari dengan titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang juga Sultan Pahang supaya tulisan berkenaan diperkasakan di negeri ini.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Pahang, Abd Rahim Muda, sebenarnya tempoh setahun sudah diberikan untuk memasang papan tanda dalam tulisan jawi.

“Tindakan itu berdasarkan peruntukan undang-undang pihak berkuasa tempatan (PBT) di Pahang.

“Jika mereka gagal mematuhi arahan ini, kompaun maksimum RM250 bagi kesalahan pertama dan pembatalan lesen akan dikenakan bagi kesalahan kedua,”  – Abd Rahim Muda

Pada 20 November 2019 persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang kecoh apabila Chow Yu Hui (DAP-Tras) membantah arahan tulisan jawi pada papan tanda dan iklan premis di seluruh Pahang . -Buletin TTKM-LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version