Siasatan KPKT sahkan Guan Eng luluskan projek rundingan terus RM170.79 juta – Menteri.

Siaran Media

Semalam, saya mengatakan bahawa saya akan menyiasat tuduhan yang dibuat oleh ahli parlimen PH bahawa 2 projek diberikan melalui rundingan terus oleh KPKT.

Seperti yang dijanjikan, saya telah menyiasat dan sekarang mengumumkan apa yang telah saya temui.
Projek yang dianugerahkan adalah projek sisa pepejal Taman Beringin (bernilai RM170,294,400.00) dan sistem perakaunan perisian Century (bernilai RM501,206.37).

Saya dengan ini mengesahkan bahawa rundingan terus ini sebenarnya dilakukan secara langsung oleh mantan menteri kewangan sendiri, YB Lim Guan Eng.

Ini bertentangan dengan putar belit palsu oleh ahli politik PH bahawa rundingan terus projek sisa pepejal Taman Beringin dimulakan oleh kementerian saya.

Penasihat Syarikat Bumi Segar Indah (Penasihat Syarikat) adalah Tamrin Tun Ghafar, yang merupakan penyokong PH terkemuka, bertemu bagi pihak mereka dengan Menteri Kewangan ketika itu pada 26 November 2018. Pada pertemuan ini Lim Guan Eng bukan sahaja membincangkan mengenai rundingan semula projek ini tetapi bersetuju untuk mengurangkan kos tipping fee 10% kurang daripada kos asal, kononnya untuk dapat menjimatkan wang kerajaan.

YB Lim Guan Eng kemudian menasihati Bumi Segar Indah untuk berjumpa dengan KPKT untuk mengemukakan dan follow up dengan cadangan formal. Selepas itu, projek ini telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan (MOF) di bawah Lim Guan Eng melalui surat bertarikh 20 Februari 2019 dari MOF kepada Ketua Setiausaha KPKT.

Begitu juga, projek perisian Century, yang melibatkan 5 kementerian yang berasingan, juga telah diluluskan oleh MOF.

Saya harap pada masa depan ahli politik PH dan bekas menteri akan memeriksa fakta mereka sebelum mengelirukan orang ramai.

Hajah Zuraida Kamaruddin
Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

28 Ogos 2020

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.