Fahmi Reza dicekup polis

Kuala Lumpur, 23 April : Aktivis grafik, Fahmi reza ditahan oleh pihak polis dirumahnya petang tadi

Menurut peguam Fahmi, Yohendra Nadarajan, berkata tangkapan dibuat kira-kira jam 7 petang dan dia kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi,

Malaysiakini melaporkan setakat jam 9 malam tadi, Fahmi masih disoal siasat dan akan bermalam di lokap IPD Dang Wangi.

“Permohonan reman akan dibuat di IPD Dang Wangi jam 10 pagi esok” – Yohendra Nadarajan

Menurut peguam terbabit Fahmi tangkapan ke atas Fahmi dibuat ada kaitan dengan hantaran dibuat aktivis terbabit mengenai Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Difahamkan selain disiasat mengikut Akta Hasutan, Fahmi juga berdepan dengan peruntukan dalam Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Polis pecah pintu”

Yohendra berkata tujuh anggota polis pergi di rumah Fahmi untuk membuat tangkapan berkenaan dan pintu rumahnya telah dipecahkan selepas Fahmi enggan membukanya kerana mahu menunggu peguam sampai terlebih dulu.

Pada 21 April lepas, Fahmi menaikkan satu hantaran berupa senarai 100 lagu dengan tajuk “This Is Dengki Ke” di mana kesemua lag tersebut berkisar kepada tajuk ‘dengki’. Senarai lagu itu turut dimuat naik di laman spotify. Hantaran itu mendapat 4.5k tanda suka dan 868 perkongsian.

Senarai lagu itu difahamkan merupakan satu satira yang ditujukan kepada Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah setelah tandapagar #dengkike tular dan sohor kini di twitter.

Semalam, timbalan ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli bin Shaari membuat satu laporan polis terhadap akaun Fahmi Reza yang menurutnya ‘menghina institusi beraja khususnya Raja Permaisuri Agong”

“Saya sebenarnya sudah lama memantau individu ini yang nampaknya semakin kurang ajar dengan berselindung di sebalik karya seni. Kali ini saya harap beliau boleh diberikan pengajaran yang setimpal.”Ahmad Fadhli bin Shaari

Fahmi kemduian menyindir timbalan ketua Pemuda Pas tersebut dengan mengatakan “Orang lain yang kena satira, dia pulak yang pergi report polis. Syabas YB! 😁#TiketKeSyurga#DengkiKe sambil mengesahkan tidak akan memadamkan senarai lagu itu.

“Aku tak akan padamkan playlist “This Is #DengkiKe?” ini. Enjoy the playlist. F**k censorship. #SatireIsNotACrime– Fahmi Reza

-Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.