PM sudah hilang majoriti, Zahid cabar adakan sidang khas parlimen segera untuk buktikan.

BALI, 10 Ogos -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semasa sidang media bersama pengamal media Malaysia sempena Mesyuarat Antarabangsa bagi Memerangi Keganasan: Pergerakan Rentas Sempadan oleh Pengganas hari ini. Mesyuarat itu bertujuan meningkatkan lagi kerjasama antarabangsa dalam menangani peningkatan ancaman keganasan khususnya pergerakan pengganas rentas sempadan. --fotoBERNAMA (2016) HAK CIPTA TERPELIHARA

Kenyataan

UMNO TEGASKAN PERIKATAN NASIONAL TELAH TIADA MAJORITI

Kenyataan Perdana Menteri dalam Perutusan Khas mendakwa Kerajaan masih mempunyai majoriti adalah tidak benar.


Sebelum ini Perikatan Nasional hanya mempunyai 114 Ahli Parlimen yang menyokong.


Saya telah mempersembahkan warkah yang melampirkan lapan (8) Surat Akuan Ahli-Ahli Parlimen UMNO kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yanc di-Pertuan Agong pada 30 Julai 2021, bagi menzahirkan penarikan sokongan terhadap Tan Sri Dato’ Haji Mahiaddin Md Yasin sebagai Perdana Menteri.

Ini cukup untuk menunjukkan kepimpinan beliau sudah hilang majoriti, biarpun sebenarnya jumlah berkenaan melebihi daripada itu.


Setelah Majlis Kerja Tertinggi membuat ketetapan mutakhir pada 3 Ogos 2021, bagi menarik sokongan terhadap Kerajaan Perikatan Nasional dan Perdana Menteri, atas asas mahu berpihak kepada KDYMM Yang di-Pertuan Agong, jumlah Surat Akuan Ahli-Ahli Parlimen UMNO telah bertambah lagi.


Pada hari ini saya telah mengutus warkah kepada KDYMM Yang di-Pertuan Agong bagi mempersembahkan Surat Akuan tambahan sebagai lanjutan warkah terdahulu.


UMNO mencabar Kerajaan untuk segera memanggil Sidang Khas Parlimen untuk membuktikan Perdana Menteri masih mempunyai majoriti tanpa menunggu sehingga Persidangan Parlimen pada bulan September.


AHMAD ZAHID BIN HAMIDI

4 Ogos 2021
BERSATU – BERSETIA – BERKHIDMATLIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik: