“Vaksin atau tidak, guru perlu mengajar!” kata NUTP

Kuala Lumpur, 9 September: Persatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) berkata Kementerian Pendidikan tidak seharusnya menetapkan semula guru dengan tugasan lain walaupun mereka tidak divaksinkan.

The Malaysian Insight memetik setiausaha agong NUTP, Heng Suan sebagai berkata ia adalah tidak tepat untuk KPM menetapkan semula guru dengan tugas lain ketika sekolah dibuka bulan depan dan mendesak kementerian untuk mencari jalan untuk menampung guru yang tidak divaksinasi untuk melakukan pengajaran.

“Pada pendapat kami, guru mestilah mengajar kerana menurut undang-undang itulah tugas seorang guru. Walaupun terdapat 2,500 guru yang tidak mahu divaksinkan, mereka sepatutnya dibenarkan mengajar, bukan secara fizikal, tetapi dalam bentuk lain.. contohnya melalui atas talian.

Kementerian perlu melihat bagaimana untuk melakukan perkara ini. Pasti ada cara yang mereka boleh lakukan. Mereka tidak boleh memberitahu guru supaya tidak boleh mengajar. Ini bertentangan dengan kod etika kami”

Wang Heng Suan

Pada perkembangan yang sama, warga net mempersoalkan tindakan NUTP dalam hal tersebut.

“Bagaimana?Anda tidak boleh membiarkan guru yang tidak divaksinasi untuk meneruskan pelajaran dalam talian sementara guru yang diberi vaksin harus membawa kelas secara bersemuka. Mengarutlah. Saya juga tidak mahu mereka berada dekat dengan anak-anak saya atau mengajar di kelas yang sama dengan kelas saya. Tidak. Cari penyelesaian lain.” kata Iznatashaa

Seorang pengguna twitter, Fyzul berkata guru yang telah divaksinasi akan melindungi pelajar dan juga diri mereka sendiri. Tambahnya, beliau tidak akan menghantar anaknya kepada guru yang tidak divaksinkan.

Perkara itu turut disetujui pengguna twitter lain, Dato’ Mohamad Hanafiah.

“Saya tidak mahu guru yang tidak divaksinkan untuk mengajar anak saya”

Seorang pengguna twitter lain, Muhamad Hafiz Rayyan pula menyelar kenyataan NUTP itu.

“Bayangkan anak kita ke sekolah lepas tu positif covid19 hanya sebab ada cikgu dekat sekolah tolak vaksin, kemudian jangkit semua orang. Dapat pula persatuan yg konon pertahankan hak guru tak mahu vaksin. Guru sepatunya melindungi anak-anak. Jangan pentingkan diri sendiri”

Pada 3 September, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengambil keputusan untuk tidak membenarkan kumpulan guru yang enggan atau masih belum menerima vaksin COVID-19 terlibat dalam sesi pengajaran di dalam kelas serta berinteraksi secara bersemuka dengan pelajar.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin menegaskan, tindakan itu dibuat bagi memastikan sesi persekolahan yang akan dibuka kelak selamat untuk kumpulan pelajar, guru dan pihak pengurusan sekolah.

Susulan itu, beliau berkata, kementerian akan melaksanakan sesi libat urus bersama tenaga pengajar terbabit selain perbincangan bersama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam masa terdekat dalam menentukan tindakan yang sewajarnya diambil ke atas mereka.

Tambah Radzi, penelitian lanjut berhubung kaedah dan tugasan yang akan dilakukan guru-guru berkenaan ketika sesi persekolahan berlangsung juga sedang direncanakan oleh KPM ketika ini.

(Setakat ini) ada sekitar 2,500 orang guru yang pada waktu ini enggan divaksinkan… kita akan terus adakan sesi libat urus bersama guru ini dan apabila sekolah dibuka kelak.
Guru-guru yang tidak divaksin ini tidak boleh mengajar secara bersemuka di dalam kelas dan berinteraksi dengan pelajar.
KPM (juga) akan keluarkan panduan dan pada masa sama kita sedang berbincangan dengan pihak JPA tentang apakah tindakan yang boleh diambil kepada guru yang masih belum divaksinkan ini.” katanya.

” (Setakat ini) ada sekitar 2,500 orang guru yang pada waktu ini enggan divaksinkan ” – Datuk Radzi Jidin

Sementara itu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata beliau akan berbincang dengan Menteri Pendidikan Datuk Radzi Jidin mengenai mandat vaksinasi untuk guru.

Beliau berkata mandat sama ada vaksinasi akan diwajibkan ke atas golongan itu atau sebaliknya mempunyai implikasi perundangan yang tersendiri.

” Pihak kami perlu berbincang dengan Menteri Pendidikan mengenai mandat ini sama ada ia boleh diwajibkan ” – Khairy. Foto Bernama.

“Saya perlu mengadakan perbincangan dengan pihak Kementerian Pendidikan (KPM). Terdapat juga implikasi perundangan, jadi pihak kami perlu berbincang dengan Menteri Pendidikan mengenai mandat ini sama ada ia boleh diwajibkan,” katanya.

-Buletin TTKM-LIKE us on FACEBOOKPosting terkini:

Ada lagi berita menarik:

Exit mobile version