Netizen lancar kempen “Hapus Saf VIP”

Putrajaya, 13 September: Warganet melancarkan kempen Hapus Saf VIP berikutan tularnya video di Masjid Putra di mana VIP yang datang lewat untuk solat jumaat tetapi dibenarkan masuk.

Hantaran poster kempen itu yang dimulakan oleh seorang pengguna facebook, Fadzlan Rizan Johani, setakat ini mendapat 1200 tanda suka dan 5,800 perkongsian.

Dihubungi Buletin TTKM, Fadzlan berkata isu saf khas untuk VIP ini sudah lama berlaku, malah sebelum pandemik covid-19 melanda negara lagi.

Tambahnya lagi, budaya memperuntukkan kedudukan saf dan giliran VIP untuk bersolat jemaah di masjid wajar dihapuskan sambil mengulangi niatnya bukan untuk menyusahkan atau mengecam pengurusan masjid.

Malah dengan menghapuskan budaya ini, katanya pengurusan masjid tak perlu lagi bersusah menyediakan protokol VIP atau disalahgunakan oleh orang lain untuk dapat tempat dengan VVIP

“Kembalikan hak kepada mereka yang terlebih dahulu berusaha datang awal. Jangan mencuri giliran mereka untuk mendapatkan saf pertama. Takkanlah dalam beribadat pun nak mencuri” katanya.

Semalam, mantan mufti perlis, Datuk Dr Juanda Jaya berkata tiada istilah VIP dalam agama Islam di rumah Allah dan menyifatkan perkara itu amat tidak wajar dilakukan oleh mana-mana masjid.

Datuk Dr Juanda Jaya

“Sewajarnya dipraktikkan ‘first come, first serve’. Ketika masjid dibuka, berikan kad kuota pada setiap jemaah, apabila kad kuota tersebut habis, barulah pintu masjid ditutup.”

Katanya lagi, mana-mana jemaah yang mahu solat di luar masjid, perkara itu haruslah dibenarkan.

“Nasihatkan mereka supaya mematuhi SOP penjarakan sosial. Amat tidak islamik sekiranya menghalau orang daripada solat walaupun di luar pintu masjid. Masjid itu rumah Allah, milik semua umat Islam. Perkara ini jelas dilarang Quran dan hadis Nabi. ” katanya lagi.

Tambahnya, masjid yang bersaiz besar seharusnya mewajarkan sekurang-kurangnya kapasiti sebanyak 50% atau 75% di beranda masjid dengan syarat membawa sejadah sendiri.

“Kalau ikutkan KKM, ia amat selamat dari solat di ruang utama. ini kerana di luar sistem pengudaraannya cukup baik sebab ianya terbuka”,

Beliau berkata demikian ketika dihubungi Buletin TTKM sebentar tadi sebagai mengulas kenyataan imam besar masjid Putrajaya yang mengesahkan kuota 10% diperuntukkan kepada VIP untuk solat jumaat.

Pada perkembangan yang sama, video secara langsung imam besar masjid Putra, Ustaz Ikmal Zaidi bin Hashim di akaun facebooknya didapati tidak dapat diakses dipercayai dipadamkan.

Pada video itu, Ustaz Ikmal Zaidi bin Hashim mendoakan pihak terbabit supaya diberi hidayah oleh Allah dan bertemu dengan beliau untuk meminta maaf.

“Dia (jemaah) dah lambat, dia tak nak balik, dia duduk depan pagar tu, dia duduk macam tu “Bagi lah bagi lah masuk, bagi lah masuk” Eh siapa nak masuk kau ingat apa? Lepas tu ambil gambar . Ha itulah perangai orang kita. Saya nak cakap saya tak redha benda tu. Saya doakan supaya orang yang buat ini dapat hidayah Allah. Tapi kena datang jumpa saya dahulu, minta maaf.”

 Ustaz Ikmal Zaidi bin Hashim

-Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.