Vetri Online sebar hantaran palsu kononnya tokong mahu dirob0hkan

Kuala Lumpur, 29 September: Laman facebook berita, Vetri Online menyebarkan berita p@lsu kononnya t0kong di Salak Selatan, Cheras mahu dirob0hkan.

Berita mengenai hal itu disebarkan di laman facebooknya petang semalam dengan menaikkan klip video rusuh@n yang berlaku dekat t0kong itu dengan kapsyen ” T0kong Cina Sungai Besi mau rob0h”

Tangkap layar hantaran Vetri Online semalam.

Pemerhatian Buletin TTKM di ruangan komen hantaran tersebut pada ketika itu dipenuhi pelbagai komen berunsur perk@uman dipercayai diberikan oleh pengikut laman facebook Vetri Online.

Walau bagaimanapun, Ketua Polis Cheras mengeluarkan kenyataan pada jam 10 malam menerangkan insiden tersebut bukan untuk merob0hkan t0kong, sebaliknya untuk bina penghadang jalan bagi membina laluan ke sekolah.

Laman Vetri Online kemudian telah menyunting hantaran itu kepada “Tokong Cina Sg Besi”

Menyedari hal itu, warganet kemudian mendes@k laman Facebook Vetri Online supaya bertanggungjawab dan membuat permohonan maaf kerana hantaran itu telah menyebabkan provok@si dan sal@h faham yang boleh meng@anggu gugat keh@rmoniam pelbagai kaum di Malaysia.

Pada jam lebih kurang 1:19 pagi, laman tersebut menaikkan permohonan maaf manakala hantaran video telah dip@damkan.

Sementara itu, hantaran permohonan maaf itu kini dibanjiri komen warga net yang mengkr1tik tindakan Vetri Online yang dilihat tidak profesional kerana tidak menyelidik berita sebelum melakukan sebaran.

“Jangan bermain dengan ap1. Suatu hari nanti ia akan memb@kar h@ngus segalanya. Mujurlah ‘suatu hari’ itu bukan hari ini. Hari ini setakat menyala dan masih boleh padam. Jika anda terus bermain ap1, anda akan pasti tersilap langkah akhirnya.” kata seorang pengguna facebook Tanaka Mustafa.

Etika dalam penulisan kena ada..bukan pandai buat page terus nak jadi wartawan. Belajar dari kes1lapan dan hadapi segala kemungkinan.” tulis Farhan Zafri

“cukup senang zaman skrg… buat salah,mintak maaf…pastu ulang blk… sedara,jgn cuba bermain dgn ap1 saudara…. tlglah kekalkan keharmonian yg kita kecapi sekarang ni…. nasihat ikhlas ni” komen Azan Che Azmi.

Pada perkembangan yang sama, pada jam lebih kurang 9:40 am tadi, hantaran permohonan maaf yang mengandungi lebih 300 komen itu tidak dapat diakses dipercayai dipadamkan pentadbir laman.

Tangkap layar hantaran permohonan maaf ini kini tidak dapat diakses dipercayai dipadamkan setelah dibanjiri komen warganet mengkrit1k tindakan Vetri Online.

Laman facebook Vetri Online yang mempunyai lebih 150k pengikut itu sebelum ini popular kerana memaparkan hantaran secara langsung rusuh@n di kuil  Sri Maha Mariamman di USJ 25 Subang yang merag0t nyawa seorang pegawai bomba, arwah Muhammad Adib . -Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.