Serang wartawan secara peribadi-Geramm kesal tindakan 2 pimpinan PAS

KENYATAAN MEDIA.

Geramm kesal tindakan dua pemimpin PAS yang dilaporkan mengelak dari menjawab soalan media berkaitan isu penutupan kedai nombor ekor di negeri Kedah dibawah pentadbiran PAS.

Bukan sahaja tidak menjawab soalan yang diajukan, portal Free Malaysia Today melaporkan wartawan mereka yang ditugaskan membuat liputan pelancaran manifesto PN di Shah Alam telah disoal kembali oleh Naib Presiden PAS Idris Ahmad samaada dia boleh menerima sekiranya suami seorang “kaki judi”.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim dari PAS juga telah menyoal samaada wartawan tersebut merupakan warga negara Malaysia, hanya kerana bertanya soalan dalam Bahasa Inggeris.Tindakan kedua-dua pemimpin parti Islam yang juga anggota jemaah menteri tersebut adalah tidak dapat diterima.

Perlu diingatkan setiap wartawan mempunyai tanggungjawab dan hak untuk bertanya tentang apa-apa saja isu. Sebaliknya, pihak yang ditanya juga berhak untuk tidak memberikan sebarang komen.

Tidak ada alasan untuk menyerang wartawan secara peribadi hanya kerana tidak bersedia untuk menjawab.PS: Geramm difahamkan tiada sidang media berlangsung selepas pelancaran manifesto PN dan kejadian berlaku ketika wartawan berkenaan secara bersendirian cuba mendapatkan pandangan kedua-dua pemimpin PAS tersebut.

Respon yang diberi jelas menunjukkan sikap tidak menghormati kerjaya wartawan dan juga wanita yang mungkin dilihat sebagai mudah dibuli.

VIDEO:


Gerakan Media Marah (Geramm) ditubuhkan di Bangsar oleh sekumpulan wartawan portal berita utama bersama sokongan aktivis masyarakat  Artikel ini adalah pandangan pihak terbabit dan tidak semestinya mewakili pendirian Buletin TTKM- Editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.