Guan Eng masuk IJN, tak hadir bicara kes terowong.

KUALA LUMPUR, 14 Dis: Perbicaraan kes rasuah terowong dasar laut Pulau Pinang Lim Guan Eng di mahkamah sesyen tetap diteruskan walaupun bekas ketua menteri itu tidak hadir hari ini ekoran dimasukkan ke Institut Jantung Negara.

Peguam Gobind Singh Deo memberitahu mahkamah bahawa Lim telah dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) sejak Ahad menurut laporan FMT.

“Dia menjalani prosedur perubatan dan pihak hospital memberikan sijil sakit kepadanya bermula Ahad hingga esok. Dia akan kembali ke mahkamah pada hari Khamis.

“Kami meminta perbicaraan dijalankan tanpa kehadirannya memandangkan pihak pendakwaan memanggil saksi rasmi hari ini dan esok,” katanya sambil menambah mahkamah boleh memohon Seksyen 264 Kanun Tatacara Jenayah (CPC) di mana kehadiran tertuduh boleh diketepikan. .

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin berkata mereka bersimpati dengan keadaan Lim dan berharap dia cepat sembuh.

“Bagaimanapun, kami ingin menyatakan kekesalan kami kepada mahkamah ini kerana tertuduh (Lim) memilih untuk dimasukkan ke hospital apabila mengetahui perbicaraannya telah ditetapkan minggu ini.

“Saya harap perkara sebegini tidak akan berulang lagi,” katanya.

Sebagai tindak balas, Gobind memohon maaf kepada mahkamah dan menegaskan bahawa pihak pembelaan mahu meneruskan kes itu.

Hakim perbicaraan Azura Alwi kemudian berkata beliau akan menggunakan Seksyen 264 CPC untuk perbicaraan hari ini dan esok.

Lim sedang dibicarakan atas tuduhan menggunakan kedudukannya untuk meminta pengarah Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd Zarul Ahmad Mohd Zulkifli untuk memotong 10% keuntungan daripada projek terowong dasar laut, dan menerima RM3.3 juta sebagai sogokan daripada ahli perniagaan itu.

Dia juga didakwa atas dua pertuduhan menyalahgunakan tanah negeri bernilai RM208.7 juta secara tidak jujur ​​kepada dua syarikat.

Lim mengaku tidak bersalah di atas semua pertuduhan. -Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.