Pengeluaran KWSP: Jangan tertipu dengan pendekatan populis Najib dan Zahid- Ong Kian Ming.

Kenyataan oleh Ong Kian Ming.:

Jangan tertipu memikirkan bahawa Najib dan Zahid mempunyai kepentingan terbaik ahli KWSP di hati mereka.

Ketika itu pada bulan Jun 2015. Majlis tu ialah Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) Felda Global Ventures (FGV). Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dengan pegangan 5% dalam FGV, menyuarakan kebimbangan serius terhadap cadangan pengambilalihan Eagle High Point (EHP), sebuah syarikat perladangan Indonesia yang dimiliki oleh rakan rapat Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak, pada harga premium meningkat sebanyak 70%.

Perjanjian itu diteruskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif FGV ketika itu, tidak syak lagi dengan kelulusan Najib, dengan kos RM2.3 bilion. Pada 2019, Ketua Pengarah FELDA, Dr Othman Omar, membuat laporan polis mendakwa FELDA ditipu dalam pembelian EHP dengan harga melambung melebihi 300%!

Menjelang November 2021, Najib Razak meneruskan gesaannya untuk membenarkan pencarum KWSP mengeluarkan RM10,000 lagi daripada akaun mereka untuk “satu kali terakhir” melalui kemudahan I-Citra. Beliau telah mengulangi panggilan ini pada penghujung Disember 2021 dan baru-baru ini, pada Januari 2022, beliau menggunakan insiden banjir terbaru di negara ini sebagai alasan.

Fakta bahawa Najib membuat gesaan pada November untuk lebih banyak pengeluaran KWSP, sejurus selepas KWSP mendedahkan bahawa 3.6 juta pemegang akaun mempunyai kurang daripada RM1000 dalam akaun mereka, di mana 2 juta daripadanya adalah ahli Bumiputera (55%) adalah petunjuk bahawa dia bukan ahli yang memikirkan kepentingan jangka panjang pencarum KWSP termasuk masyarakat Bumiputera.

Sebaliknya, dia menggunakan cara yang semakin populis dan tidak bertanggungjawab dari segi kewangan untuk menarik perhatian orang ramai, memikirkan bahawa dia boleh memperdayakan mereka supaya mempercayainya dan retorik “Apa malu bossku”nya.

Presiden UMNO, Dr Zahid Hamidi, mengikuti taktik serupa dengan menggesa pengeluaran KWSP diteruskan, pada Disember 2021.

Najib telah menunjukkan bahawa dia hanya mempunyai kepentingan dirinya dan kroninya dan BUKAN kepentingan KWSP dan ahlinya apabila dia meluluskan pembelian Eagle High Point (EHP) oleh FGV pada 2015 / 2016 pada nilai yang melambung tinggi.

Kedua-dua Najib dan Zahid lebih mementingkan menyelamatkan diri daripada dipenjarakan akibat daripada tuduhan rasuah terhadap mereka daripada membantu rakyat yang menderita.

Saya tidak akan terkejut jika mereka menggunakan lebih banyak langkah populis untuk memperbodohkan rakyat supaya berfikir bahawa mereka cuba menyelamatkan rakyat tetapi pada hakikatnya, ini semua tentang cuba menyelamatkan diri mereka sendiri. Saya amat berharap agar rakyat tidak terpedaya dengan aksi populariti Najib dan Zahid.

Saya berharap dalam kepimpinan UMNO, suara yang lebih munasabah boleh keluar untuk berkongsi kebimbangan mengenai seruan berulang-ulang ini agar rakyat menyelam ke dalam simpanan KWSP mereka sendiri yang akan mempunyai implikasi peribadi jangka panjang yang serius, terutamanya kepada pencarum dalam komuniti B40 yang akan mempunyai sedikit baki dalam akaun KWSP mereka apabila mereka bersara.


Artikel di atas adalah kenyataan Ong Kian Ming, ahli parlimen DAP Bangi yang merupakan pendapat peribadi beliau dan tidak semestinya mewakili pendirian Buletin TTKM- Editor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.