Kenapa bisu tentang Zeti, bekas menteri? – Romen Bose bidas Tommy Thomas

Oleh : Romen Bose

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Bekas Peguam Negara Tommy Thomas kerana meluangkan masa untuk menyemak buku saya, Pengiraan Akhir: Pandangan Orang Dalam tentang Kejatuhan Kerajaan Barisan Nasional Malaysia (https://www. malaysiakini.com/columns/606630), walaupun sibuk dengan laporan polis yang difailkan oleh bekas Peguam Negara terhadap memoir dan laporan polis yang diterbitkan baru-baru ini kerana turut melanggar Akta Rahsia Rasmi, di samping pasukan petugas khas Kerajaan yang ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan yang dibuat dalam bukunya.

Juga, pastinya agak memalukan apabila bekas Perdana Menteri yang melantiknya ke jawatan Peguam Negara, kini saya percaya, bukan sahaja dalam bahagian tersirat memoir Thomas, yang ditulis kurang daripada setahun selepas meninggalkan jawatan, adalah fiksyen[i ] tetapi beliau yang telah menyatakan kekesalannya secara terbuka dalam pelantikan Thomas sebagai Peguam Negara[ii].

Thomas telah memberikan pendapat dan pandangannya yang dipertimbangkan tentang buku saya dan telah cuba membangkitkan perkara undang-undang dan Perlembagaan yang didakwanya telah dilanggar dalam episod-episod yang dibincangkan dalam buku itu.

Bagaimanapun, saya bingung bagaimana Thomas boleh membaca bab 1MDB tetapi gagal menangani masalah yang terbesar ataupun “Elephant in the room”, iaitu Kertas Siasatan SPRM 2018/2019 ke atas bekas Gabenor Bank Negara Zeti Akhtar Aziz dan bekas Menteri Kabinet Nor Mohamed Yakcop.

Ini membingungkan memandangkan beliau adalah Peguam Negara apabila semua ini didakwa berlaku.

Seperti yang ramai ingat, Zeti telah menafikan sebarang pengetahuan tentang aliran masuk RM2.6 bilion ke dalam akaun bank bekas Perdana Menteri Najib Tun Razak[iii]. Bagaimanapun, Kertas Siasatan SPRM yang didakwa bertajuk, ‘Laporan Kes Ambank’ menyatakan bahawa Zeti didakwa telah dimaklumkan mengenai transaksi tersebut oleh Pengarah Urusan AMMB Holdings dan oleh itu menyedari sepenuhnya transaksi tersebut[iv].

Lebih mencelakakan, laporan yang didakwa itu juga mengesahkan bahawa keluarga Zeti dan Nor Mohamed didakwa menerima wang berkaitan 1MDB, yang didakwa mereka sembunyikan di Singapura[v].

Dalam kenyataan mereka pada 19 November 2021[vi], SPRM juga mengesahkan bahawa suami Zeti adalah rakan kongsi perniagaan dengan Samuel Goh Sze-Wei, seorang warga Singapura yang telah mengaku di mahkamah Singapura pada 2016 telah dibayar AS$4 juta untuk diuruskan. -akaun pantai seperti Aabar Investments PJS Ltd (BVI) Ltd dan Aabar Investments PJS (Seychelles) palsu yang mana 1MDB telah memindahkan berbilion Ringgit, yang akhirnya ‘hilang'[vii].

Ingat bahawa pemindahan mata wang asing oleh syarikat Malaysia memerlukan kelulusan Bank Negara Malaysia.

Jadi, jika dokumen yang didakwa, kenyataan SPRM dan laporan media boleh dipercayai, kita mempunyai situasi di mana pada satu pihak rakan niaga suami telah menubuhkan akaun palsu untuk 1MDB untuk memindahkan dananya, manakala di satu pihak, kita mempunyai isteri yang merupakan ketua agensi yang memberi kelulusan untuk 1MDB memindahkan dana.

Sebagai Peguam Negara, adakah Thomas tidak akan menyedari pautan yang mengejutkan ini? Tetapi rakyat Malaysia tidak pernah diberitahu tentang perkara ini dan saya juga tidak percaya ada sebarang tindakan diambil.

Ironinya, Zeti dan Nor Mohamed Yakcop, yang pernah berkhidmat sebagai Menteri Najib yang bertanggungjawab ke atas Unit Perancang Ekonomi, telah disenaraikan oleh Peguam Negara sebagai saksi utama dalam perbicaraan berkaitan 1MDB Najib 2019 yang melibatkan anak syarikat dana kekayaan negara, SRC International.

Bagaimanapun, kedua-duanya tidak dipanggil sebagai saksi pendakwaan walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah merekodkan keterangan mereka. Seperti yang dilaporkan akhbar Edge ketika itu, ‘Tidak jelas mengapa Zeti dan Nor Mohamed tidak dipanggil untuk memberi keterangan… Tetapi memandangkan Zeti adalah gabenor bank pusat semasa tempoh kritikal manakala Nor Mohamed memainkan peranan dalam pinjaman RM2 bilion pertama yang SRC ambil dengan Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau KWAP, kesaksian mereka mungkin mencerahkan.[viii]’

Memandangkan minatnya terhadap buku saya dan penglibatannya dalam pendakwaan Najib maka, saya akan meminta Thomas untuk mengesahkan sama ada ‘Laporan kes AmBank’ SPRM yang didakwa itu sahih atau tidak? Dan jika ia sahih, mengapa tindakan terhadap Zeti dan Nor Yakcop tidak diambil?

Jika Thomas tidak ingat atau tidak mempunyai salinan dokumen yang didakwa, saya amat berbesar hati untuk memberikannya salinan untuk rujukannya.

Thomas telah mendakwa dalam temu bual baru-baru ini[ix] bahawa ia adalah “pengetahuan umum” bahawa Zeti dan suaminya telah “memudahkan” Jho Low tetapi mendakwa pada peringkat itu, kertas SPRM belum disiapkan mengenai Zeti dan semua yang lain.

Ini nampaknya alasan yang sangat mudah.

Seperti yang ditanya oleh ahli parlimen DAP Klang Charles Santiago [x], mengapa Thomas tidak bertindak dalam tempoh 20 bulan beliau menjadi AG?

Adakah kita mengharapkan rakyat Malaysia percaya bahawa SPRM tidak menyelesaikan Kertas Siasatan dalam tempoh 20 bulan yang panjang?

Dan walaupun AGC mempunyai soalan dan menghantar semula Kertas Siasatan kepada SPRM untuk siasatan lanjut, sudah tentu Peguam Negara akan melihat Kertas Siasatan awal dan mengetahui dakwaan jenayah yang dilakukan oleh Zeti, suaminya dan Nor Yakcop?

Adakah ‘pengetahuan awam’ Thomas tentang Zeti dan ‘pemudahcara’ suaminya terhadap Jho Low datang daripada membaca ‘Laporan Kes AmBank’ SPRM yang didakwa?

Dan, adakah ini sebab AG memutuskan untuk menarik balik Zeti dan Nor Yakcop sebagai saksi pendakwaan?

Adakah kerana Thomas dan pasukannya menyedari bahawa jika pasukan pembelaan Najib mengetahui tentang dakwaan Kertas Siasatan, bahawa bayaran yang didakwa diterima Zeti dan Nor Yakcop daripada Jho Low (yang didakwa berjumlah beberapa ratus juta dolar) akan menjadi pengetahuan umum dan ‘perbicaraan abad ini’ Thomas menjadi kucar-kacir?

Ini adalah soalan yang Thomas harus jawab kerana tindakan atau tidak bertindak sedemikian, boleh dilihat sebagai bersuhabat dengan penjenayah.

Jika dibuktikan benar, menyembunyikan bukti material sebegitu bukan sahaja menyebabkan Najib tidak mendapat perbicaraan yang adil dan lengkap tetapi, jika tidak silap saya, juga merupakan satu perbuatan jenayah.

Menarik juga bahawa Thomas cuba meminimumkan penglibatan ahli perniagaan Jho Low dalam skandal 1MDB dengan menyifatkan Low sebagai ‘hanya seorang lagi ahli perniagaan swasta, seorang yang muda dan tidak berpengalaman pada masa itu, yang mempunyai urusan dengan kerajaan.’

Ini ‘hanya seorang lagi ahli perniagaan swasta’ telah didakwa telah membayar gaji keluarga Gabenor Bank Negara, seorang Menteri yang terlibat dalam mengumpul dana untuk 1MDB dalam Kabinet Najib, dan beberapa pegawai penting yang mengelilingi Najib, yang banyak terlibat dalam perkara yang berkaitan dengan 1MDB. Dan Jabatan Kehakiman AS pada 2019 juga mendapatkan semula lebih AS$700 Juta daripada ‘seorang lagi ahli perniagaan persendirian’ ini dan keluarganya, yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB, dengan lebih banyak pertuduhan terhadapnya masih belum selesai.

Jadi, kenapa Thomas enggan bercakap mengenai dakwaan Kertas Siasatan SPRM?

Adakah Thomas takut jika dia mengesahkan kertas siasatan yang didakwa itu, akan menjadi jelas kepada semua rakyat Malaysia bahawa Peguam Negara tidak mempunyai kes sebenar dan bahawa keseluruhan perbicaraan adalah palsu untuk menyamarkan penganiayaan politik Najib Razak?

Kesunyian itu memekakkan telinga. Dan ya, ia adalah dramatik.

OLEH: Romen Bose
18 Januari 2022
Romen Bose
Diterjemahkan oleh Sahabat Bossku


Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pendirian Buletin TTKM – Editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.