“Jika tak percaya logo PH, apa guna ada gabungan?” Ramasamy selar PKR.

Pemimpin DAP P Ramasamy menyelar tindakan PKR menggunakan logonya sendiri dan bukan logo Pakatan Harapan dalam pilihanraya negeri Johor kelak.

Kata Ramasamy yang juga timbalan ketua menteri pulau pinang itu, adalah salah bagi sesetengah pemimpin PKR untuk beranggapan punca masalah ialah penggunaan logo gabungan itu.

“Bagaimana PH secara keseluruhannya boleh meluaskan gabungan untuk menghadapi Umno/BN dalam Pilihan Raya Umum akan datang jika parti itu tidak boleh menggunakan logo gabungan itu dalam Pilihan Raya Kecil Negeri.”

Ianya wajar untuk berpindah dari satu logo ke logo yang lain, tetapi apakah implikasi secara meluas daripada langkah sedemikian” ujarnya.

“Jika PKR tidak mempercayai logo gabungan itu maka apa gunanya mempunyai gabungan itu pada asalnya.

Tempoh singkat PH dalam kuasa persekutuan selama 22 bulan merugikan gabungan itu.

Masalahnya bukan logo, tetapi kepimpinan yang digunakan dan dimanipulasi oleh bekas Perdana Menteri Mahathir Mohammad.” tambahnya lagi.

Ramasamy turut menyelar pemimpin PKR yang menyalahkan logo daripada menyalahkan diri sendiri.

“Kepimpinan PH mesti dipersalahkan atas hubungan rapat parasit mereka dengan Mahathir.

Ini adalah punca kejatuhan PH, bukan kerana logo itu.”

Inilah sebab mengapa Mahathir dapat memecahbelahkan PKR, dengan puak pelarian diketuai oleh Azmin Ali.”

“Saya mendapati ia sangat tidak masuk akal bahawa sesetengah pemimpin PKR boleh menggunakan hujah sedemikian untuk meninggalkan logo PH.”

“Meninggalkan logo yang sama dan dipersetujui tidak menjadi petanda baik untuk politik alternatif di negara ini.”

“Berpindah dari satu logo ke logo lain dan kemudian menggunakan logo asal tidak penting, apa yang penting adalah kepercayaan rakyat Malaysia kepada PH seperti yang dilambangkan oleh logo itu.” jelasnya.

P Ramasamy berkata demikian dalam satu hantaran di facebooknya hari ini.

Semalam, Pengerusi Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata PKR akan menggunakan logonya sendiri pada PRN Johor manakala Amanah dan DAP masing-masing akan menggunakan logo Pakatan Harapan.

Pada perkembangan yang sama, Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN Nik Nazmi berkata antara sebab PKR memilih menggunakan logonya adalah kerana pengundi tidak mengenal logo pakatan itu berbanding logo “dacing” BN.

“Logo KEADILAN jauh lebih dikenali oleh pengundi berbanding logo PH. Mana-mana pakar pemasaran akan memberitahu anda kepentingan pengiktirafan jenama. Ini juga merupakan faktor penting dalam kerusi separa luar bandar, di mana KEADILAN sering bertanding. Perlu diingat logo PH hanya diperkenalkan pada 2017, selepas BERSATU menyertainya. PH sendiri telah ditubuhkan pada 2015. Logo anak panah merah-putih tidak semestinya sebahagian daripada warisan asal kami-kami wujud selama 2 tahun tanpanya.” kata Nik Nazmi.

Pada PRN Melaka baru-baru ini, PKR menggunakan logo Pakatan Harapan tetapi gagal menang walaupun satu kerusi.

Manakala pada PRN Sarawak, PKR menggunakan logo sendiri tetapi turut kalah di semua kerusi yang ditandingi-Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.