PRN Johor: 5 Sebab kenapa PKR guna logo sendiri -Nik Nazmi

Oleh : Nik Nazmi

Pakatan Harapan memutuskan untuk membenarkan parti komponennya memilih sama ada menggunakan logo parti masing-masing atau logo PH.

KEADILAN telah memilih untuk menggunakan logo partinya sendiri untuk pilihan raya negeri Johor akan datang.

Keputusan ini diterima oleh AMANAH dan DAP. Terdapat beberapa sebab mengapa kami memilih pilihan ini, iaitu:

  1. Akar umbi dan penyokong parti kami sangat-sangat meminta untuk perkara ini. Kami sentiasa mendengar bahawa logo itu, baik atau buruk, dikaitkan dengan pentadbiran PH 2018—2020. Ia mempunyai pencapaiannya, tetapi juga banyak kekurangan. Ini termasuk pemerkasaan puak dalam KEADILAN yang akhirnya mengambil bahagian dalam Gerakan Sheraton, yang membawa kepada kejatuhan kerajaan PH yang dipilih. Secara adil atau tidak, logo PH telah menjadi lambang zaman itu.
  2. Logo KEADILAN jauh lebih dikenali oleh pengundi berbanding logo PH. Mana-mana pakar pemasaran akan memberitahu anda kepentingan pengiktirafan jenama. Ini juga merupakan faktor penting dalam kerusi separa luar bandar, di mana KEADILAN sering bertanding. Perlu diingat logo PH hanya diperkenalkan pada 2017, selepas BERSATU menyertainya. PH sendiri telah ditubuhkan pada 2015. Logo anak panah merah-putih tidak semestinya sebahagian daripada warisan asal kami-kami wujud selama 2 tahun tanpanya.
  3. Logo PH tidak banyak membantu gabungan itu semasa pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini. Seperti yang dinyatakan, telah dihujahkan bahawa pengundi hanya tidak mengenalnya berbanding logo “dacing” BN. Terdapat juga dakwaan anekdot bahawa pengundi tidak dapat mengenal pasti logo pada kertas undi dengan mudah. Malah Teresa Kok dari DAP membangkitkan isu itu di Parlimen.
  4. Logo KEADILAN digunakan oleh semua parti dalam PH pada PRU14, dengan keputusan yang baik. Di sebalik pelbagai serangan terhadap parti selama ini, PH masih berjaya menang pada 2018 menggunakan logo KEADILAN. Logo PH, sebaliknya, masih belum diuji secara nasional.
  5. Parti PH sentiasa fleksibel dalam isu logo. Memetik hanya tiga contoh: KEADILAN menggunakan logonya sendiri semasa pilihan raya kecil Sungai Kandis Ogos 2018. DAP menggunakan logo Roketnya semasa pilihan raya kecil Sandakan April 2019. Malah, semasa pilihan raya negeri Sabah 2020, DAP dan AMANAH menggunakan logo WARISAN, walaupun bukan komponen PH. KEADILAN tidak membantah ketika itu dan DAP dan AMANAH tidak membantah permintaan kami sekarang.

PH kekal bersatu dan padu dalam menghadapi pilihanraya negeri Johor akan datang serta membela hak rakyat Malaysia.

Isu logo ialah soal strategi & taktik dalam usaha kami untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Nik Nazmi.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN


Artikel ini pertama kali diterbitkan Nik Nazmi di akaun twitternya dalam bahasa inggeris. Tejermahan ke bahasa melayu dilakukan oleh Buletin TTKM- Editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.