70 gelandangan sertai program pertanian bandar.

Kuala Lumpur: Lebih kurang 70 gelandangan menyertai program pertanian bandar sebagai inisiatif mengubah cara hidup kelompok berkenaan dan membawa mereka keluar daripada alam gelandangan

Pengarah Eksekutif Pembangunan Sosioekonomi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Anwar Mohd Zain berkata, satu pusat transit yang dinamakan sebagai Anjung Kelana, dibina bertujuan memberi kemahiran serta membuka peluang pekerjaan berkaitan perkebunan dan pertanian kepada golongan terbabit menurut laporan Harian Metro.

“Kami cuba didik mereka di pusat transformasi ini. Bukan setakat kebun bandar, malah program lain turut diadakan di sini. Kami nak selamatkan dan urus mereka supaya kehidupan lebih teratur,” katanya.

PROJEK kebun bandar Hijrah Warrior di Pusat Transformasi Anjung Kelana dimulakan sejak awal bulan lalu. FOTO BERNAMA

Kata Anwar, selama sebulan keberadaan golongan itu di Anjung Kelana, ada sebilangannya menunjukkan perubahan sikap dan berminat mengusahakan kebun berkeluasan 82,000 kaki persegi itu.

“Buat masa ini yang betul-betul berminat, tujuh orang (10 peratus dari keseluruhan peserta), kami harap bila mereka nampak hasil tanaman, ia menarik minat gelandangan lain pula,” katanya.

Berbekalkan latihan dan motivasi di pusat itu, beliau berharap kumpulan gelandangan boleh mengubah diri serta mendapat pekerjaan dalam bidang pertanian dan perladangan di pelbagai lokasi di luar Kuala Lumpur.

“Kami harap mereka mahu berbakti kepada tanah supaya boleh menjana pendapatan, sekali gus menggerakkan hati dan mempunyai jati diri kerana merasakan diri mereka juga berguna dan berpeluang seperti orang lain,” katanya.

Anwar berkata, DBKL merancang mewujudkan aktiviti jualan di Pusat Transformasi Anjung Kelana bagi memasarkan hasil tani gelandangan yang memanfaatkan tanah lapang di sekitar pusat transit itu dan kawasan sekitar bawah laluan tiang pencawang elektrik berdekatan.

Sementara itu, Persatuan Kebajikan Golongan Asnaf dan Gelandangan Kuala Lumpur dan Selangor (KASGE) Rashdan Rashid berkata, selepas tiga bulan diberi pendedahan dan latihan, gelandangan menunjukkan minat dibawa untuk mengusahakan kebun, projek pertanian atau ladang lebih besar.

“Kami mahu transformasikan gelandangan menjadi usahawan tani di beberapa tanah milik rakan NGO (pertubuhan bukan kerajaan) seperti di Jelebu, Negeri Sembilan dan lokasi lain,” katanya yang mengetuai barisan pembimbing kebun bandar itu.

Rashdan berkata, pihaknya bekerjasama dengan Jabatan Pertanian serta Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) dalam menggalakkan hasil tanaman serta memberi latihan asas perniagaan.

“Kami mahu gelandangan yang selama ini hanya dibantu dengan pemberian makanan juga boleh menghasilkan makanan dan pendapatan sendiri,” katanya. -Buletin TTKM-

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.