Rumah pemilik akaun FB ‘Abu Leman’ diserbu SKMM; laptop & telefon bimbit dirampas

KUALA LUMPUR 3 Mei: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini melakukan serbuan ke atas rumah seorang suspek di Bemban, Melaka, malam tadi berhubung dakwaan penyebaran kandungan palsu terhadap kerabat diraja dan pemimpin negara di akaun Facebook dan blog disyaki miliknya, lapor Astro Awani.

Ketua Bahagian Penguatkuasaan SKMM, Datuk Mohd Shafie Harun berkata siasatan awal mendapati, suspek yang menggunakan akaun Facebook dan blog atas nama ‘Abu Leman’ merupakan pentadbir kepada kedua-dua laman tersebut.

“Dalam serbuan tersebut, beberapa peralatan komunikasi seperti komputer riba, modem, telefon bimbit, kad SIM dan kad memori turut dirampas bagi membantu siasatan.

“Rakaman percakapan daripada suspek juga telah diambil,” – Datuk Mohd Shafie Harun

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dinaikkan di laman facebook SKMM.

Menurut Mohd Shafie lagi, serbuan dilakukan dengan kerjasama Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka.

Katanya, tindakan diambil selepas pihak SKMM menerima aduan daripada orang ramai berhubung perkara berkenaan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Jika sabit kesalahan, pesalah boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau dipenjara tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Dalam pada itu, Mohd Shafie menegaskan, SKMM tidak akan berkompromi dengan penyebaran berita palsu sebegini dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang berkenaan.

Pada masa sama, SKMM turut menyarankan pengguna media sosial supaya “mempertingkat kawalan kendiri mereka ketika mengakses Internet dan tidak menggunakan platform tersebut untuk menyebarkan kandungan palsu, jelik dan menghina yang boleh mengundang kemarahan dan menjejaskan ketenteraman awam.”

Pada PRU 14 yang lepas, Pakatan Harapan dalam manifestonya menyatakan akan akan memansuhkan peruntukan-peruntukan yang zalim dalam  beberapa akta termasuk Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. – Buletin TTKM –

pakatan harapan.JPG
Manifesto Pakatan Harapan, muka surat 77. 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.