Peraturan lebih tegas PKP fasa 2 – Ismail Sabri

PUTRAJAYA, 26 Mac: Peraturan yang lebih  tegas akan dikuatkuasakan semasa fasa kedua perintah kawalan pergerakan (PKP), kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menteri Pertahanan berkata ini adalah untuk memastikan langkah-langkah yang diambil untuk memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19 memenuhi matlamat yang dikehendaki.

Beliau berkata di bawah fasa satu ketika ini,  rakyat masih dibenarkan bergerak, dengan beberapa sekatan.

“Majlis Keselamatan Negara telah diminta untuk merangka prosedur operasi standard baru untuk fasa dua PKP, di mana peraturan dan peraturan lebih ketat dan lebih ketat, yang ada sekarang. Jadi mungkin selepas ini, akan berlaku lebih banyak sekatan,”

Ismail Sabri berkata beliau tidak akan mengumumkan langkah-langkah baru, dan menambah bahawa NSC akan mengemukakan prosedur operasi standard yang baru pada hari Sabtu (28 Mac) nanti.

Pada hari Rabu (25 Mac), Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa PKP akan dilanjutkan dua minggu hingga 14 April.

Fasa pertama PKP 14 ketika ini berkuat kuasa dari 18 hingga 31 Mac.

Semalam, di Taiping iga remaja termasuk dua individu bawah umur dihadapkan ke Mahkamah Majistret Taiping hari ini berhubung kegagalan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan pencegahan wabak COVID-19. –Buletin TTKM-

 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.