Jika Azila buat sumpah laknat SD beliau benar, Najib atau Azila yang betul? – Lim Kit Siang

Kenyataan Media oleh Ahli Parlimen DAP untuk Iskandar Puteri, Lim Kit Siang di Gelang Patah pada Khamis, 19 Disember 2019

Jika Azila membuat sumpah laknat bahawa SD beliau adalah benar, mana satu yang betul, Najib atau Azila?

Pertama, saya nyatakan bahawa dalam kenyataan saya pagi ini, saya tidak mencabar bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mengambil sumpah laknat untuk menafikan tuduhan terbaru oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) bahawa dia adalah penerima daripada sogokan dari bon yang dibangkitkan oleh bekas eksekutif Goldman Sachs Tim Leissner untuk 1MDB dalam skandal 1MDB kleptokrat yang besar.

Sebagai orang bukan Islam, saya tidak akan mengeluarkan cabaran sedemikian.

Dalam kenyataan saya pada pagi ini, saya tertanya-tanya sama ada ini yang akan dilakukan oleh Najib jika dia membuat keputusan untuk mengambil laluan sumpah laknat.

Banyak soalan telah timbul selepas pengumuman Najib bahawa dia akan mengambil “sumpah laknat” untuk menafikan dakwaan bekas Ketua Inspektor Azilah Hadri bahawa dia telah memerintahkan Azilah untuk membunuh model Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Sumpah laknat yang manakah yang betulĀ  jika Azila juga mengambil sumpah laknat di Penjara Kajang untuk menegaskan bahawa akuan berkanun (SD) itu betul dan benar?

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Hanipa Maidin telah mencadangkan agar Najib memfailkan saman fitnah untuk menentang tuduhan Azila bahawa dia (Najib) memerintahkan pembunuhan rakyat Mongolia dan bukannya mengangkat sumpah keagamaan itu, kerana Azila akan dipertaruh-pemeriksaan oleh peguam Najib.

Hanipa berkata rancangan Najib untuk mengambil “sumpah laknat” esok tidak mempunyai nilai sah.

Begitu juga, kontroversi sama ada Azila dibawa keluar dari Penjara Kajang untuk bertemu dengan VVIP pada Februari tahun ini tidak dapat diselesaikan dengan laluan sumpah laknat, tetapi hanya dengan siasatan penuh dan telus mengenai tuduhan yang dibuat oleh peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah dan yang telah dinafikan oleh Penjara Kajang.


Kenyataan ini adalah pandangan peribadi Lim Kit Siang dan tidak semestinya mewakili pendirian Buletin TTKM- Editor

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.